Британската писателка Сали Грийн пред Teenews.eu: Всички сме привлечени от опасния герой

Jun 06, 2014 Няма коментари by

Сали Грийн живее в Северозападна Англия и е автор на романа „Полулош“, който е на път да реализира безпрецедентен международен успех. Британката е известна с това, че счупва два световни рекорда на Гинес – за „Най-превеждана книга от дебютиращ автор, преди публикуване“ и „Най-превеждана книга за деца от дебютиращ автор, преди публикуване“. Приковаващият вниманието роман е за почитателите на ърбън фентъзи историите и свръхестествените трилъри. „Полулош“ е преведен на 47 езика, а критиката е на мнение, че книгата задава нова тенденция в тийн жанра. Ето какво сподели ексклузивно за Teenews.eu британската авторка Сали Грийн:

Какво Ви вдъхнови за написването на „Полулош“?

0000Първоначалната ми идея се въртеше около „Церемонията по подаряването“, при която след даването на три подаръка, човек става истински зрял вещер. Идеята се зароди след като през 2009г. отидох на фестивал за фолклорно слово, който включваше много истории, базирани на келтски митове. Повечето разкази включваха нещо, ориентирано около магическото число 3, било то три клона на калина, три ковчежета, трима братя или три желания. Зачудих се каква история бих могла да измисля около числото три и в крайна сметка това доведе до „Полулош“.

Напоследък сякаш жените са новите суперзвезди в литературата. Как бихте обяснили този феномен?

Не мога да го обясня, но наистина има нещо такова. „Здрач“, „Игрите на глада“ и „Хари Потър“ са написани от жени, но все пак смятам, че те не превземат литературния свят – все още има много преуспяващи мъже в тази сфера.

Вашите издатели и журналистите предричат, че „Полулош“ ще направи за вещерите това, което „Здрач“ направи за вампирите. Някаква част от нас винаги е привлечена от тъмната страна, така че да можем да изберем светлината. Или пък не?

Смятам, че всички сме привлечени от опасния герой, но главно в книгите и филмите, където това е безопасно. В истинския живот повечето хора всъщност залагат на добротата, така че книгите са вид бягство. Там е и мястото, където лошите в крайна сметка се оказват не дотам лоши.

Смятате ли, че днешните тийнейджъри наистина са толкова различни или нещата са подобни с всяко едно поколение?

000В повечето аспекти тийнейджърите са същите каквито бяха и по времето, когато аз самата бях една от тях през 70-те години. Всъщност докато пишех, комуникирах с 15-годишното ми „аз“. Ефектът, който постигна книгата, ме кара да мисля, че и днес младите се вълнуват от същите неща. Освен това „Полулош“ се възприема добре по цял свят, което ме кара да мисля, че интересите на тийнейджърите във всички страни и култури също би трябвало да са сходни.

Какво е чувството да се пише от гледната точка на тейнейджър?

Страхотно! Една от най-добрите страни на това да си писател е възможността да се поставяш на мястото на различни хора. Беше незаменимо изживяване да си представя, че съм 16 годишно момче-вещер с проблемен характер!

Скоро вашият син ще стане тийнейджър – чел ли е книгата Ви? Какво мисли за нея?

Все още не я е прочел, но смятам, че след няколко години ще бъде готов за нея. Той е неописуемо горд с мен, което е прекрасно (и аз се гордея с него).

Arts, Slide, Top News, Бъди в час!, Любопитно, Фантастика

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Британската писателка Сали Грийн пред Teenews.eu: Всички сме привлечени от опасния герой”

Leave a Reply