Третата седмица на “София диша” ще е посветена на визуалните изкуства

Aug 16, 2014 Няма коментари by

Третата неделя (17-ти август) на „София диша“ ще се проведе на екзотичната столична улица „Пиротска“. Темата на проявата ще е „Ветрове от цветове“ и тя ще бъде посветена на визуалните изкуства.  Наред с многото рисунки, скулптури и инсталации, фестивалът ще предложи на посетителите и още много атракции.

В специална работилница, деца и родители ще могат да се включат в изработване на кукли от стари дрехи и непотребни неща. Всеки участник ще бъде призован да направи своя собствена кукла, която да вземе със себе си.

За пръв път ще бъде демонстрирано и уникалното рисуване върху вода. За целта ще се използва древна персийска техника, наречена ебру. На феновете на комикса ще бъде предложено да станат участници в „Ко-миксер“ – периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни автори, без продължение, които са обединени под една тема, различна за всеки брой. Ще има и комикс-джем — групова импровизация в комикс форма. Получава се история без предварителен сценарий, като рисунките се базират на това, което са измислили предните участници.

На щанда на ProCredit Bank ще се организира благотворително рисуване върху текстил. Създавайки своя собствена тениска, всеки желаещ ще се включи в акцията на доброволците от ПРОтегни ръка за набиране на средства за лечението на болни деца от социално слаби семейства. Екипът на Sofia Live ще даде възможност на всеки посетител да изрисува с пастели своята представа за София.

Акцентът в изданието ще е поставен върху т.нар. „съзнателно кино“. Това е иновативен авторски проект, интерактивно кино, което позволява на зрителя да взема решения вместо главния актьор. Oт пасивен наблюдател, зрителят се превръща в активен участник, едновременно представляващ актьора и режисьора на филма. Автор на проекта и режисьор на филма е Мариета Печанска. Операторът на филма е Петър Бонин. В главната роля влиза Марин Маринов.

Фестивалът „София диша“ е част от културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатирата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Arts, Fun, Music, Бъди в час!, Любопитно, Рисуване, Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Третата седмица на “София диша” ще е посветена на визуалните изкуства”

Leave a Reply