„Три дни в Сараево” с премиера на 30-ти септември от 19ч. в Дома на киното

Sep 26, 2014 Няма коментари by

На 30-ти септември от 19 ч. в Дома на киното ще се състои премиерата на игралния филм „Три дни в Сараево”. Сценарист и режисьор е Николай Тодоров, в ролите Маргита Гошева и Милиана Ленак (Македония).
saraevo
Първоначално филмът е замислен като късометражен, но впоследствие заснетият материал и сюжетът определят неговата продължителност на 50 минути. Сценарият е написан за две конкретни актриси – Маргита Гошева и Милина Ленак (Македония). Творческият подход при заснемането е уникален – по време на снимките двете акриси не знаят нищо за историята и за своите героини. Те се запознават със сюжета на етапи, в момента преди заснемането на всеки епизод. Този художествен експеримент прави актрисите истински тревожни и несигурни за целта си, точно както и героините им във филма, обсебени от своите неясни сънища.
Действието на филма се развива в Сараево – град на религиозни и етнически противоположности, преживял насилието и обсадата на кръвопролитната война от 1991г. Маргита (Маргита Гошева) и Манца (Милиана Ленак) сънуват Сараево, без никога да са били там. Двете се срещат в Сараево и се опитват да разгадаят сънищата си, като изследват града и своите емоции и спомени. Духът на Сараево е изпълнен с противоположности – той е място на враждуващи религии, но лицата на хората изглеждат еднакво; сградите са надупчени от куршуми и почти всяка градска градина е превърната в гробище, но това не пречи на младите двойки да ги използват за любовните си срещи. Маргита и Манца откриват и нощния живот на Сараево, който е тайнствен и обсебващ. Градът във филма е не просто фон на действието, той носи собствен дух и образ едновременно на спокойствие и възбуда. Филмът е своеобразно изследване на непознатите територии и подсъзнателни механизми, които формират човешкото поведение. Двете жени намират отговор на своите нощни видения в олимпийската зала „Зитра“, днес преименувана на „Хуан Антонио Самаранч“ и възстановена след войната точно както е изглеждала по време на олимпиадата през 1984г. Излизането на филма на екран през 2014г. съвпада с 30-годишнината от Зимните олимпийски игри в Сараево.

Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “„Три дни в Сараево” с премиера на 30-ти септември от 19ч. в Дома на киното”

Leave a Reply