Национален шампионат по електронни спортове се провежда в България

Jun 09, 2015 Няма коментари by

Започна първият мащабен шампионат по електронни спортове, организиран от международната гейминг-организация ESL (Electronic Sports League) с генерален спонсор онлайн магазина за гейминг и забавления Ozone.bg. Награден фонд от 11 000 лева очаква победителите в избраните дисциплини League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive и Hearthstone, а първите три квалификации приключиха с общо 1294 записани геймъри и няколко класирани отбора и играчи, които можете да видите на официалния сайт на шампионата.

След предварителните квалификации, в битката за титлата ще се борят общо по 8 участници във всяка една от игрите. Следващата събота, 13.06, предстои последната – четвърта квалификация, в които всеки желаещ може да вземе участие. За да се включите е необходимо да се запише за участие на сайта на шампионата, като не се изисква регистрационна такса.

„Целта на Националния шампионат е да мотивира играчите да тренират редовно и да покажат най-доброто от себе си, като със събитието даваме ясна заявка за развитие на професионална сцена в българския гейминг – нещо, което вече се случва активно в много европейски държави,“ обясни Мартин Кадинов, регионален мениджър за Югоизточна Европа в ESL, и допълни: „Добър пример в това отношение е Катовице – един не особено популярен полски град, който залага на развитието на гейминга и постига невероятни резултати. По време на организирания от ESL IEM Katowice на място дойдоха над 100 000 гости, а онлайн зрителите надхвърлиха общо 8 милиона. Електронните спортове растат и интересът на публиката е сравним с този при традиционните спортове“.

Структурата на ESL Национален шампионат включва по 4 квалификации за всяка от трите дисциплини – League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive и Hearthstone, като от тях се класират общо 8 участника. Те преминават в редовен сезон с групова фаза, а четирите топ състезатели ще участват на финалите на живо, които ще се проведат през есента в София. Участниците играят за награден фонд в размер на 11 000 лева: по 5 000 лева за отборните League of Legends и Counter-Strike: Global Offensive и 1 000 лева за индивидуалната дисциплина Hearthstone.

Подборът на игрите в шампионата е направен внимателно, за да привлече най-широка аудитория от потенциални учатници. Това ще спомогне да бъдат мотивирани максимален брой геймъри за сериозна подготовка и активно участие в турнира. Част от дългосрочната цел на организаторите е именно да се запознае широка публика с възможността геймингът да се превърне в професионално занимание със сериозността на традиционните спортове.ESL NC KV

„Геймингът, сходно на другите спортове, има повече дълбочина от просто развлечение и това е възможност за всички занимаващи се сериозно с електронни спортове в България да го покажат,“ сподели Любомир Бабуров, управител на онлайн магазина Ozone.bg: „Не само като партньор на Националния шампионат по електронни спортове, но и лично, бих казал, че ще е чудесно, ако успеем да допринесем за развитието на прогейминга в България, да успеем да спомогнем в намирането на още разпознаваеми български лица и отбори.“

На сайта на шампионата можете да намерите пълна информация за всички аспекти на състезанието, новини, сред които и подробен обзор на последната квалификация, схемите на всички отминали, списък с участниците и партньорите и правилника на шампионата.
Националният ESL шампионат се организира с подкрепата на Razer, Telus International и медийната подкрепа на Нетинфо и NextTV.

Lifestyle, Бъди в час!, Конкурси, Спорт

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Национален шампионат по електронни спортове се провежда в България”

Leave a Reply