Dia пред TeeNews.eu: Народната музика живее във всеки от нас

Jul 01, 2015 Няма коментари by

17-годишната Димана Мирчева – Dia е народна певица, която наскоро издаде дебютното си парче “Егея”. Песента е уникална с това, че съчетава македонски народни ритми с най-модерния електронен жанр – трап. Пред екипа на TeeNews.eu младата изпълнителка сподели, че обича риска и да експериментира в проектите си. Тя е убедена, че музиката няма граници и че народните ритми в нов аранжимент могат да станат хит в дискотеките.

Представи накратко себе си и музиката, която изпълняваш!

Отговор: Здравейте! Аз съм Диа. Уча в Музикалното училище в София и сега завърших десети клас. Правя етно-трап музика – фолклор с най-модерната музика в момента трап (микс от хип-хоп, дъбстеп и хаус с дълбок бас). Трап музиката за мен е супер зареждаща, изпълва ме с изключителна позитивна енергия и ме кара да се чувствам неземно добре, а в комбинация с фолклор става космическо съчетание на два свята – този, в който е живяла пълноценно народната музика и този, в който сме сега – света на модерното и новаторското.

Въпрос: Как ти хрумна идеята да съчетаеш народна музика с трап?

Отговор: Обичам експериментите, обичам и да рискувам. Трап музиката е тази, която аз слушам през целия ден. Басът ме кара да се чувствам уникално, все едно изпадам в транс. Невероятно! Винаги тази музика ме е карала да се чувствам добре. Народното пеене е моята специалност в училище. Има уникални песни, старинни ладове и мелодии. Текстовете също са изпълнени с емоция и послания. Всяка песен има своята история и най-вероятно е била преживяна лично от човека, който я е запял пръв. Така реших да съчетая това, което слушам в ежедневието си и това, което изучавам в училище. Мисля, че се получава нещо много интересно – както казах преди малко, двата свята се хванаха ръка за ръка.

Dia Egeya 1Въпрос: Какво послание отправяш към публиката с дебютното си парче “Егея”?

Отговор: Искам да им покажа, че за музиката няма граници и рамки. Човек трябва да експериментира и в това е тайната да се чувства добре и удовлетворен от това, което прави. Искам да им разкажа една приказка за любов и страст. Нека видят, че младите винаги са се вълнували от това, независимо в кое време са живели и да се огледат – около тях може би има някой, който би могъл да им изпее уникални неща. На мен това ми се случи по време на едно проучване в едно село в Пирин, когато една много възрастна жена ми пя цял ден песни, които тя знае от своите баби. Изпя ми страхотни неща, които аз записах и никога не съм предполагала, че съществуват. Даже имам идея на някоя от тях да вдъхна нов, модерен, съвременен живот в мой проект в бъдеще.

Въпрос: Слушат ли младите хора българска народна музика и възможно ли е тя да стане хит в дискотеките?

Отговор: Забелязвам, че интереса към народното творчество се е увеличил – много млади хора пеят фолклор, танцуват народни танци, посещават фестивали, но тази музика не се възприема в ежедневието, младите не я свързват със света, в който живеем. Затова, може би в модерен аранжимент, би могла да им стане по-близка и да я харесат, а защо не и да танцуват на нея? Тя е за всички нас, живее във всеки от нас, просто трябва да я преоткрием. Напълно е възможно да стане хит в дискотеките – както е била в ежедневието на хората преди, така и сега може да стане част от нашето, с ново, актуално звучене.

Въпрос: Кой стериотип за певците и музиката мразиш най-много?

Отговор: Обществото мисли, че да си музикант е лесно, не се изискват кой знае какви усилия. За да се занимаваш с музика трябва да имаш самодисциплина, която остава невидима за публиката. Тя вижда крайния продукт, но не и усилията вложени в него. Зад всяко произведение стои екип от хора, които са вложили душа, сърце и умения, достойни за уважение. Да си музикант е нещо сериозно – изисква се всеки ден да научаваш все повече и повече, за да поддържаш нивото си и да ставаш все по-добър.

Въпрос: Какви музикални проекти искаш да осъществиш в бъдеще?

Отговор: Искам и в бъдеще да смесвам фолклор с трап, дръм енд бейс, дъбстеп или хаус, да продължавам да експериментирам и да се забавлявам. Работя върху нови проекти и се надявам скоро те да станат факт и да се харесат.

Въпрос: Ако трябва да опишеш успеха с три думи, кои ще са те?

Отговор: Упоритост, любов към това, което правиш и смелост – това са за мен условията за успеха. Ако не си смел и не рискуваш, няма да постигнеш нищо от това, за което мечтаеш. А сбъднатата мечта носи удовлетворение и щастие. За мен успех е публиката да почувства песента ми и да се забавлява, а защо не и да я запее с мен? Би било чудесно! Ще съм много щастлива!

Въпросите зададе Мария Иванова

Drum and bass, Fun, Music, Party Time, Top News, Youth projects, Бъди в час!, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Dia пред TeeNews.eu: Народната музика живее във всеки от нас”

Leave a Reply