Българин грабна европейската титла по викингски шах

Jun 13, 2017 Няма коментари by

Лъчезар Панчев от Кюстендил стана европейски шампион по викингски шах след 19 победи в 20 партии. Първенството се състоя онлайн, тъй като Световната федерация по хнефатафъл, както се нарича още викингският шах, не разполага с достатъчен финансов ресурс за организирано събиране на играчите.

БНТ разказва, че от години Лъчезар Панчев се интересува много от историята на викингите. Прочел е какво ли не и знае всичко за викингската епоха и воден от любознателност, открива и играта хнефатафъл.

Той споделя: “Открих играта, поръчвайки си един голям рог за свирене, за надуване, така да се каже боен рог, и практически в сайта, в който се продават викингски принадлежности, там открих и играта”.

Бързо викингският шах става голямото му хоби.

“Целта на играта е кралят да успее да стигне до един от 4-те ъгъла на дъската, ето това са 4-те ъгъла, белите трябва да му помогнат, тоест да си пробият път през обсадата, черните в същото време трябва да се опитат да затворят ъглите. Имаме отнемане на фигури, така нареченото пленяване, не е само местене, фигурите се взимат, има доста кървави игри, когато почти всички фигури загиват”, разказва той.

В България Лъчезар Панчев няма конкуренти в хнефатафъла – с играта никой друг не се занимава. Европейският шампион усилено търси ученици, които да превърне в свои съперници, за да има конкуренция и да се развива. Сега срещу него викингски шах играят предимно приятели и роднини.

През есента предстои и Световно първенство по хнефатафъл, припомня БНТ. Амбициите на Лъчезар са отново да спечели първото място.

culture

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Българин грабна европейската титла по викингски шах”

Leave a Reply