Марин Крънзов: Предстои дигитализиране на историческите обекти

Jun 20, 2017 Няма коментари by

Разговаряме с Марин Крънзов от parizagames.com по повод идеята за визуализация на крепостта Царевец. Ето какво ни разказа той.

-Здравейте, г-н Крънзов! Вие сте част от инициативата за визуализация на крепостта Царевец. Бихте ли ни разказал повече за проекта и неговата мисия? Как се роди идеята?

-Трудно е да се каже кога точно се  е родила идеята. Царевец, обвит от историческа мистерия и легенди, винаги е бил нещо, което дразни любопитството както на историци, така и на хора на изкуството и обикновени посетители. Аз лично съм участвал в идея за подобен проект още в далечната 2001 г. Защо точно сега? Факторите са много – от една страна изключително примамливите технологии, които се развиха в последните години, така и нашият личен опит от предходни проекти по големи ърбан визуализации. Може да се добави и надигащата се патриотична нотка през последните години като катализатор.

25523_100428633331191_7447227_n

-Представете ни екипа зад идеята.

-Екипът, решил да осъществи начинанието, е този на Паризагеймс студио. Имаме съвместен опит от много години, например с Любомир Русев, който е съосновател на Паризагеймс, сме работили  заедно в други студия преди още отпреди 10 години. С него бяхме и в небеизвестното студио Убисофт, където сме участвали по няколко Assassin’s Creed заглавия, за които може да се каже, че са добра техническа школа за изграждане на ърбан локации. Идеята допадна и на други специалисти, някои от тях извън България. Например, като осветител се включи Богомил Уруков, който в момента работи за фирма извън страната, с озвучаването се зае Георги Млячков, а с анимациите се занимава Ирина Арменкова.

1

-Каква техника е използвана за визуализацията? Какво ще видим, благодарение на нея?

Технически, ние искахме да обединим модерни гейм технологии и ВР (виртуална реалност), като по този начин се постигне едно по-атрактивно усещане за присъствие в изградената локация – в случая Царевец. Благодарение на това, потребителят може да се разходи из крепостта, както се предполага, че е изглеждала в миналото, но освен сгради, се виждат хора, чуват се гласове, камбанен звън и т.н. Ключово ще е посещението в тронната палата на българския цар, както и самият дворцов комплекс.

Цялото интервю прочетете на pixelmedia.bg

culture, Slide

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Марин Крънзов: Предстои дигитализиране на историческите обекти”

Leave a Reply