Марта Вачкова гостува в “Музейко” с истории за болярската мода

Mar 22, 2018 Няма коментари by

В най-лютия месец от годината, който Музейко посвещава на българските традиции, специален гост на детския научен център е слънчевата Марта Вачкова с топлата си, пролетна усмивка. Тази неделя, 25 март, голямата ни актриса се превръща в Музейковец за 1 ден и разказва какви дрехи са носили знатните българи през Средновековието, с какво са боядисвани пурпурните тоги на българските владетели и защо Боянската църква е считана за шедьовър дълго време преди европейския Ренесанс.

 

Гостуването на Марта Вачкова се случва дни преди пролетната ваканция, която в Музейко ще бъде повече от вълнуваща с куп работилници и арт ателиета, вдъхновени от наклонената кула в Пиза, екзотичните щитове на африканското племе масаи, загадъчната вселена на морското дъно, суперсилите на насекомите, нишките на памука, разгледани под микроскоп, и дърветата, представени от истински учени-дендролози. Програмата на “Пролетна ваканция в Музейко” е за деца от 1 до 4 клас и ще тече в дните между 2 и 5 април от 08:30 до 13:30 ч. с предварително записване.

 

Защо дрехите в болярския двор през Средновековието са различни на цвят и какво означава това? Готов ли си да миришеш на козя урина, но да влезеш в обувките на римски император? Какви тенденции е следвала знатната българска мода по времето на най-големите ни владетели и кого е имитирала болярската им осанка? Ако и Вашето дете мечтае да обиколи двора на цар Калоян в компанията на Марта Вачкова, да научи защо съпругата на царя – Десислава – е считана за най-съвършеният образ на европейското средновековие и да се посмее над куроизните свидетелства за пурпурните бои в древния свят, не пропускайте да посетите Музейко тази неделя, 25 март!

 

Доброволческата инициатива “Музейковец за 1 ден” е създадена, за да обогати знанията на българските деца и за да разшири научния им хризонт чрез забавна беседа-игра, поднесена от харизматични български знаменитости. До момента в инициативата, създадена в края на 2017 г., се включиха Максим Ешкенази, Ана Пападопулу, Рафи, а този месец и Марта Вачкова.

culture

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Марта Вачкова гостува в “Музейко” с истории за болярската мода”

Leave a Reply