С “Буйна вода” стартира Spotlight: USA в понеделник

Mar 22, 2018 Няма коментари by

Спектакълът “ДРУГИ МИТОВЕ” на Джона Бокеер, четири танцови ателиета и две филмови прожекции със свободен достъп включва програмата преди официалното откриване на SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц в Пловдив. На 26 март (понеделник) от 20:00 часа в Дом на културата “Борис Христов” началото на престижния американски танцов форум ще бъде поставено с “БУЙНА ВОДА” на компанията CONTRA-TIEMPO от Лос Анджелис. Преди това в неделя (25 март) от 16:00 ч. танцовата компания на хореографа Джона Бокеер ще съживи митове от Карпатите на площада пред Дома на културата, а при неблагоприятни метеоролични условия спектакълът ще се състои във фоайето на сградата с вход свободен.

В неделя (25 март) Домът на културата приема и две танцови ателиета, насочени към професионалисти, учащи и любители на танцовото изкуство, отново с вход свободен. От 11:00 до 13:00 ч. в Dance Station клас по импровизация ще проведе хореографът Тани Холт (Портланд). За участие се изисква предварителна регистрация с творческа автобиография на hello@onedanceweek.com. От 13:00 до 14:30 ч. идва ред на платформата за танцови ентусиасти без опит Dance Church на Кейт Уолик (Сиатъл). Неделната програма продължава с прожекция на документалния филм “Never Stand Still”, посветен на историята на някои от най-големите легенди, сред които Мърс Кънингам, Марк Морис и Сюзан Фарел, участвали в култовия Jacob’s Pillow Dance Festival. Скринингът е от 17:00 часа в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана (ул. Христо Дюкмеджиев №10).

Съботният ден (24 март) също има какво да предложи на пловдивчани и гостите на града. От 20:00 часа в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана ще се състои безплатна прожекция на документалния филм Check Your Body At The Door, посветен на house танците и техните създатели в ъндърграунд клубовете в Ню Йорк през 90-те години на миналия век.

В петък (23 март) хореографите Меган Бридж и Джона Бокеер Jonah Bokaer Choreography ще споделят творчески опит и техники за импровизация в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в София. Ателието е без такса за участие, но с предварителна регистрация с творческа автобиография на hello@onedanceweek.com.

На 26 март (понеделник) официалното откриване на платформата в Пловдив е поверено на компанията за градски латино танци CONTRA-TIEMPO и тяхната БУЙНА ВОДА. Хореографът Ана Мария Алварез ще покаже първообраза на салсата като социален танц без правила и хип-хоп, за да привлече вниманието върху наболели теми за съвременния свят като недостига на чиста питейна вода, икономичекото неравенство и политиката на сушата. Събитието ще бъде открито официално от министъра на културата на Република България – Боил Банов, президента на Фондация „Америка за България” – Нанси Шилър, заместник-кмета по култура и туризъм на Община Пловдив – Александър Държиков.

ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ
На следващия ден ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ на Кейт Уолик ще ни зарази с бунтарския дух на Сиатъл, а закриващият спектакъл ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА остроумно ще ни преведе през абсурдите на човешката история и смешната страна на ежедневието. Всички вечерни спектакли са в Дом на културата „Борис Христов” от 20:00 часа, а останалите представления от платформата ще бъдат представени в голямата и камерната зали на Драматичен театър Пловдив. (Вижте ТУК пълната програма на SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц).

Билети за всички спектакли от SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц, можете да закупите онлайн на epaygo.bg или на касите на EasyPay на цена от 12 лева, като на врата цената ще е 15 лева. Препоръчва се предварително закупуване поради ограничения брой места в залите.

ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА
Подробна информация за всички спектакли можете да намерите тук, както и в събитията и на Facebook страниците @onedanceweek и @ednofoundation.

23 март (петък)

10:00 – 13:30 Танцови ателиета с Меган Бридж и Джона Бокеер, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, София, НДК основен подлез (вход свободен, с предварително записване на hello@onedanceweek.com)

24 март (събота)

20:00 – 21:00 Прожекция на документалния филм Check Your Body At The Door, офис на ONE DANCE WEEK, Капана

25 март (неделя)

11:00 – 13:00 Ателие по импровизация на Тани Холт (Tahni Holt), Dance Station, Дом на културата „Борис Христов” (вход свободен, с предварително записване)

13:00 – 14:30 Танцов клас Dance Church с Кейт Уолик, Dance Station, Дом на културата „Борис Христов” (вход свободен, с предварително записване)

16:00 ДРУГИ МИТОВЕ, Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк), пред стълбите на Дом на културата “Борис Христов” (вход свободен)

Пет легенди от Карпатите, петима танцьори от Източна Европа и регион, обхванат от крайнодесни настроения и икономии – така започва работата на Джона Бокeер по спектакъла. Той съживява богини и чудовища, за да напомни чрез изкуството на танца, че тези създания са били тук преди установените граници и предразсъдъци. И историите за тях все още се разказват. Атмосферата на региона е уловена чрез звуци, записани покрай бреговете на Черно море, и фон от радиостанции на различни езици. С над 60 творби в десетки държави, Бокeер е доказал, че неговата хореография, смесена с визуални изкуства и дизайн, заслужава да се види.

17:00 Прожекция на документалния филм Never Stand Still, офис на ONE DANCE WEEK, Капана
26 март (понеделник)

13:00 ДРУГИ МИТОВЕ, Jonah Bokaer Choreography, пред стълбите на Дом на културата “Борис Христов” (вход свободен)

15:30 ЗАДЕН ДВОР, , Драматичен театър Пловдив, Камерна зала

Дует-импровизация за отношенията между мъж и жена, ЗАДНИЯТ ДВОР е създаден в колаборация с емблемите на американската танцова сцена – Лиза Нелсън и Стив Пакстън, и предлага нов поглед върху един от най-известните им спектакли – PA RT от 1978.

17:00 УСЕЩАНЕ/ОБЪРКВАНЕ, Tahni Holt Dance, Драматичен театър Пловдив, Голяма зала

Пред публиката ще излязат шест жени на възраст от 15 до 60 години, които не са непременно със съвършени пропорции, а са просто естествени. Притихнали на пода, протегнали ръце, борбени и уморени, заедно и по отделно, те общуват с първични движения, за да ни покажат, че женското тяло, иначе толкова шаблонизирано, заслужава да бъде видяно от повече ъгли.

20:00 БУЙНА ВОДА, CONTRA-TIEMPO, Дом на културата “Борис Христов”

Вдъхновен от последната пиеса на Шекспир “Бурята” и афро-кубинския бог на вятъра и стихиите, Ойя, представлението показва как хората взаимодействат с околната среда и едни с други. Очаквайте музика на живо, впечатляващи визуални ефекти, хип-хоп и социални танци.

27 март (вторник)

15:30 ЦВЕТЕ-СКЕЛЕТ, Degenerate Art Ensemble, Драматичен театър Пловдив, Камерна зала

Солов спектакъл – театър, концерт и мултимедия в едно, ЦВЕТЕ-СКЕЛЕТ е всъщност приказка, разказана от първо лице. Харуко Кроу Нишимура преминава през тежки периоди на страдание, депресия и търсене на самоличност, за да открие чрез изкуството и творчеството вътрешна сила, жажда за живот и нов път напред.

17:00 ПАЗИТЕЛИ НА КРАСОТАТА, Palissimo Company, Драматичен театър Пловдив, Голяма зала

Трима танцьори извикват красотата от вечните ѝ обитания – природата, изкуството, живота и собствените ни способности да я произведем. Роден в бивша Чехословакия, хореографът Павел Жустиак от години развива съвременния танц и театъра на образите в САЩ.

20:00 ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ, Kate Wallich + The YC, Дом на културата “Борис Христов”

Според критиците „Черният лебед” на Дарън Аронофски среща Nine Inch Nails на Трент Резнър в хореографията на Кейт и движенията на танцьорите ѝ, а когато участват и музикантите на Джони Гос всеки присъстващ мигновено се потапя в бунтарския индустриален ритъм на Сиатъл от 80-те и 90-те. Бас китари, барабани и синтезатори съпровождат това наелектризиращо съчетание от класически и съвременен балет, атлетизъм, клубна и поп култура.

28 март (сряда)

13:00 ДРУГИ МИТОВЕ, Jonah Bokaer Choreography, пред стълбите на Дом на културата “Борис Христов” (вход свободен)

17:00 ТОЛКОВА ЧОВЕШКО, Christine Bonansea Company, Драматичен театър Пловдив, Голяма зала

Кристин Бонанси ще ни смае със зареден с енергия танц и впечатляваща мултимедия. Родена във Франция, вече 20 години Кристин Бонанси е един от смелите изследователи на съвременната сцена в Ню Йорк. Тя черпи вдъхновение от философията и сътрудничи с артисти-иноватори в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства.

20:00 ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА, Dance Heginbotham, Дом на културата “Борис Христов”

Представлението проследява и изследва различни епизоди от човешката история, като тръгва от Помпей и изригването на вулкана Везувий и достига до идеите на Ницше и бурните двадесет на XX в. Създателите му гледат с въображение и хумор на живота, смъртта и стремежа да опознаеш и двете. Майра Калман е художник, колумнист на New York Times и автор на книги, а Джон Хегинботам е сред водещите танцьори и хореографи в САЩ.

Arts, Performance

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “С “Буйна вода” стартира Spotlight: USA в понеделник”

Leave a Reply