Все повече млади геймъри се насочват към eSports индустрията

Jun 21, 2018 Няма коментари by

През последните години света се сдоби с една изцяло нова индустрия – тази на електронните спортове. Добре познатата на мнозина eSports индустрия вече стъпи здраво на световната сцена, след като се сдоби със солидни основи. Следващата задача на електронните спортове е възходът да продължи и все повече хора да бъдат ангажирани с тях. В наши дни милиони хора по света наблюдават и се интересуват от електронните спортове и шампионатите, при които наградните фондове вече достигат и по няколко десетки милиона долара. Експанзията на eSports индустрията вече е факт, като в следващите години цифрите ще нарастват още повече. Всичко това кара младите фенове на игрите да бъдат част от голямата сцена на електронните спортове. Все повече геймъри решават да се занимават професионално със своето хоби, а истината е, че има за какво.

 

Какви са размерите на eSports индустрията?

 

Електронните спортове включват най-различни игри, като се започне от FPS игри като Counter-Strike:GO, мине се през спортни игри като FIFA, та чак до стратегическите битки в League of Legends. Идеята е, че индустрията се развива в различни направления и това дава шанс за изява на много голям брой фенове на игрите.

 

Според статистическите информации за 2017 година, около 100 милиона души по света водят битки в League of Legends и то само за един месец. Също така 53% от феновете на електронните спортове във Великобритания, САЩ, Франция и Германия виждат в индустрията вид спорт, от който може да се печели. Най-големият процент на зрителите на е-спортовете идва от Китай, където се подвизават 57% от всички. От тях най-малко 6 милиона са студенти. В Азия електронните спортове са на почит, след като те произлизат именно от Южна Корея. Вече дори е официално, че по време на Азиатските Игри през 2022 г., които ще се проведат в Китай, електронните спортове ще бъдат част от различните дисциплини, за които също ще има медали.

 

Популяризацията на eSports индустрията не се развива само в Азия и големите страни, а глобално. Обмисля се въвеждането на електронните спортове и на Олимпийските игри през 2024 година, което със сигурност ще бъде революционно решение за индустрията. С тази перспектива все повече компании като Betfair, които предлагат събития за залози, обръщат специално внимание на електронните спортове и ги налагат в своите платформи. Ако наистина видим електронните спортове като част от Олимпийски игри, това може би ще означава, че те ще просъществуват доста далеч в бъдещето. В България също има отбори в различни електронни спортове. Те обаче все още не са чак толкова популярни. У нас индустрията е на начален етап в развитието си, като основната задача през следващите години ще бъде да се привлекат повече спонсори като например букмейкъра Winbet, който подпомага различни части от спорта в страната.

 

Причините зад нарастващото желание за навлизане в индустрията

 

С темповете на растеж, които eSports индустрията ни демонстрира, тя определено обещава светло бъдеще. Точно затова има толкова желаещи да се включат в игрите и да заемат мястото си на голямата сцена. И както във всеки един спорт или всяка една професия в живота, това, което привлича желаещите, са парите. Наградните фондове за големите турнири на Dota 2 или League of Legends отдавна надминаха няколко милиона. С течение на времето индустрията ще става още по-богата. Много голяма част от средствата идват от спонсорските договори, които отборите и шампионатите подписват. Сред най-изявените спонсори са компании от ранга на Coca-Cola, Bet365, Red Bull и други. Те наливат средства в електронните спортове и помагат тяхното популяризиране, като в замяна очакват реклама.

 

Парите на eSports индустрията обаче не идват само от спонсорите. Голяма заслуга за разрастването на бизнеса имат и медиите. Печалбите на индустрията от медийни права за 2017 година са $95 милиона, като се очаква през 2020 г. тази цифра да надмине $340 милиона. Вече има редица спортни канали, които предават на живо eSports турнирите и шампионатите. Има и онлайн платформи като Twitch, в които също се излъчват битки на живо. Именно от там се генерира най-голям интерес. Така се привличат зрители, като някои от тях решават да се развиват професионално в тази сфера. Има и различни букмейкъри, които са насочени само и единствено към събитията от света на електронните спортове. Те дори излъчват на живо различни шампионати. В България лицензиран букмейкър е Efbet, но той все още не предлага пряка картина от eSports турнири, въпреки че следи събитията. Къде може да намерите подобни сайтове, предлагащи видео на живо, потърсете сред експертните ревюта на Betenemy.com, които са изцяло специализирани в насока за букмейкърите и техните предложения.

 

Има редица примери, които показват, че един непълнолетен eSports играч може да печели стотици хиляди с игрите си. На 17 години австралиецът Анатан Пам вече беше генерирал над $600 000 в банковата си сметка с участието си на 15 турнира. Той е сред играчите на Dota 2. Друг пример е Куйлър Гарланд, който на 17 години вече бе събрал повече от $200 000. Той се прочува с шампионската титла на играта Halo 5, като я печели през 2016 година и с нея грабва голямата награда от $62 500. Тези суми определено могат да бъдат вдхъновяващи за всеки фен на която и да е електронна игра.

 

Е-спортовете постигнаха много за малкото време, в което са познати по целия свят. Зад индустрията вече стоят много големи компании, които едва ли ще я оставят да потъне. Всички прогнози за краха на електронните спортове са немислими, още повече, че желание да се включат в тях имат все повече млади геймъри. Те могат да превърнат хобито си в реална професия, от която да печелят цял живот. В бъдеще обаче конкуренцията ще бъде много голяма, затова трябва да бъдете най-добри от най-добрите, ако искате да останете в историята на този нов спорт.

Gaming

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Все повече млади геймъри се насочват към eSports индустрията”

Leave a Reply