Делян Стефанов, Sofia Skate City: Да бъдат гонени хората, каращи скейтборд, от традиционните им места е проблем

Jan 09, 2019 Няма коментари by

През последните дни в публичното пространство нашумяха случаи на полицейски гонения на скейтбордисти от традиционни за тях места в София като пространството пред НДК. Прилагат ли адекватно органите на реда новата Наредбата за обществен ред на Столична община и ще има ли скоро голям скейтпарк в центъра на София – по тези и други актуални въпроси разговаряхме с Делян Стефанов от гражданска инициатива Sofia Skate City.

Как ще коментирате Наредбата на Столична община, която забранява каскадите със скейтборд по парапети, бордюри, пейки и др.?

Делян Стефанов: Големият проблем е в това как се прилага тази наредба. Полицията започна да гони децата, каращи скейтборд навсякъде, позовавайки се на тази наредба. Скейтборда, BMX, или тротинетките са спортни пособия, които в самата си същност са направени, за да се правят с тях така наречените каскади. Текста в наредбата е сбъркан от самото начало. Ако някой чупи пейки или парапети, да си понася глобите. Обаче да бъдат таргетирани хората, каращи скейтборд, с презумцията, че те може би ще счупят нещо в бъдеще, и да бъдат гонени от традиционните им места за каране е проблем!

Нарушават ли скейтбордистите и каскадите им обществения ред в столицата?

Делян СтефановСпоред нас твърдо НЕ!

Има ли в София достатъчно велоалеи и скейт паркове?

Делян СтефановРазбира се, че не! Има един скейтпарк в Студентски град, който е крайно недостатъчен. Той се намира далеч от центъра, платен е и уредите са остаряли. Градът ни има голяма общност и всеки квартал има нужда от плаци за практикуване на тези спортове.

Какви договорки постигнахте на срещата с представителите на Столичния общински съвет вчера?

Делян СтефановПърво да спре гонението на децата, каращи скейтборд от полицията, като за целта ще трябва да се разясни отново какво точно забранява тази наредба. Второ да се започне активно процеса по изграждане на скейт паркове и площадки на територията на София.

Отлагат ли се плановете за протестни действия след провелата се среща?

Делян СтефановАко обещанието на срещата не бъде изпълнено, както се е случвало и преди, ние си запазваме правото на протести!

Какви ще бъдат вашите искания, ако се стигне до протести?

Делян СтефановКакто казахме, ние ще следим стриктно изпълнението на обещанията, които получихме от Общинарите. Надяваме се да не са само прах в очите. Ако усетим, че нещата отиват натам, исканията ни ще са същите – изграждане на адекватна инфраструктура за практикуване на тези спортове във всеки парк и голям скейтпарк в центъра на София.

Skate, Slide, Top News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Делян Стефанов, Sofia Skate City: Да бъдат гонени хората, каращи скейтборд, от традиционните им места е проблем”

Leave a Reply