Световната федерация по Карате (WKF) приема правилата на др Назим Куртович

Jan 29, 2019 Няма коментари by

От първи януари тази година влезнаха в сила правилата за провеждане на състезания, по които ще отсъжда Световната Федерация по Карате (WKF). Те ще бъдат и водещи за олимпийските игри в Токио през 2020 година, където карате ще направи и своя дебют като участник на олимпиадата.

Сред тях се открояват правилата създадени от известният македонски майстор по карате и учен, д-р Назим Куртович, представени като научен труд под заглавието “Количествено измерване и оценяване на изпълнението на Ката в спортно Карате” още през 2017г. Своя научен труд Куртович представя в София на Международния научен конгрес “Приложни спортни науки“ пред изтъкнати учени от цял ​​свят. В миналото д-р Назим Куртович е участвал в обучението на редица успешни последователи на карате в България. Днес той поддръжа близки приятелски отношения с ръководството на Българска Федерация Шотокан Карате-До (БФШК), в лицето на президента сенсей Александър Славков, вицепрезидента и главен инструктор – сенсей Лъчезар Ненов и шефа на спортно-техническата комисия сенсей Георги Георгиев (Джоси).

В създадените от Куртович правила се поставя специален акцент върху оценяването на Ката, защото съществуващата досега флагова система (с вдигане на син или червен флаг от петима съдии), често водеше до вземането на неубедителни решения, които според някои са породени от факта, че не всички съдии познават състезателните Кати в дълбочина. С въвеждането на новите правила ще бъдат оценявани два елемента – техническо изпълнение и спортни показатели (атлетизъм). Това ще се извършва по електронен път със седем съдии, като най-високата и най-ниската оценка се заличават, както в някои други спортове. Крайната оценка се формира като съотношение от точките от двата елемента:  70% за техническото изпълнение и 30% за спортни показатели. Оформят се групи от осем състезатели, като първите четири преминават в следващия кръг. Победителите от последните два мача ще се борят за златния медал, а класираните на второ и на трето място ще оспорват бронза. Както при мъжете, така и при жените, двубоите  ще продължават по три минути, което означава увеличаване продължителността на състезанието при жените от две на три минути.

Използваната от WKF формула има една малка разлика и тя е в съотношението 70-30%, докато др. Куртович предлага съотношение 60-40% и детайлно обяснява как е получен този начин на точкуване. В своята статия от 2017г. той проследява предложението си за методите на оценяване в няколко други спорта, които анализира, а именно: фигурно пързаляне, синхронно плуване, гимнастика и др.

Формулата за оценка на изпълнението предложената от Куртович е:
Gp = (Tp средно x Коефициент Tp) + (Apk средно x Коефициент Apk)
GP – Общо изпълнение
Tp – Среден резултат за техническо изпълнение
C Tp- Коефициент за техническо изпълнение (60%)
Apk – Средна оценка за спортни показатели и невербална комуникация
Ap – Athletic performance  &  k  – kinesis  (Gesture, Motion, and Emotion)  
C Apk- Коефициент за спортни показатели и динамика (40%).

В заключение д-р Куртович призовава отговорните органи на WKF да се съобразят напълно с метода на оценяване в правилата на Ката, който той сам предлага и да взаимстват правилата на горе-споменатите спортове: „Надяваме се, че това проучване ще бъде допълнително приложение за професионалистите във WKF, отговорни за създаването на правилата, и че те сериозно ще обмислят как да обосноват много субективната и неубедителна оценка на Ката в бъдеще. Нашата препоръка е в бъдеще методът на оценяване в дисциплините по Ката да последва примера на вече доказаните показатели в спортната и в художествената гимнастика, синхронното плуване, фигурното пързаляне, ски скоковете и спортните скокове във вода “

Д-р Назим Куртович е бивш състезател по карате, 14-кратен шампион на Македония, 5-кратен шампион, 4-кратен сребърен медалист и веднъж бронзов медалист в бивша Югославия (по това време голяма сила в карате).  Той е и бивш Балкански и Средиземноморски шампион; 5-кратен медалист на европейските първенства и една световна купа; дългогодишен член и капитан на националния отбор по Кумите на Социалистическа федерална република Югославия, селекционер на националните отбори на СФРЮ и Македония; един от архитектите на експертните реформи на Федерацията по карате на Македония (KFM), като и председател на Експертния съвет на KFM (9 години); член на Борда на директорите, както и председател на Комисията по наука и спорт към македонския Олимпийски комитет и професор в университета ФОН в Скопие. Като плод на научната си дейност, заедно с колегите си от Комисията по наука и спорт към Македонския олимпийски комитет (МОК), той има 11 проекта в областта на спорта, които очакват своята  реализация.

Научният труд на Д-р Назим Куртович, по който ще отсъжда WKF може да бъде видян на специализираната интернет страница за научни изследвания и проучвания www.researchgate.net, която има 15 милиона потребители, като сред тях са 68 лауреати на Нобелова награда.

 

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Световната федерация по Карате (WKF) приема правилата на др Назим Куртович”

Leave a Reply