Битката за фенове между комиксите на Ди Си и Марвел

Jun 03, 2019 1 коментар by

До този момент, вероятно всички познаваме двете известни марки комикси: Марвел и Ди Си Комикс. И двата са гиганти на пазара за комикси, които заемат около 42.82% (Марвел) и 31.76% (Ди Си Комикс) от него. Разбира се, има и други марки, но в сянката на тези два гиганти, освен ако не сте големи ентусиасти, едва ли знаете други.

Те не само са най-добрите в комикс индустрията, но днес дори имат влияние в киното с множество филми всяка година. Като резултат, все повече и повече хора се запознават с тези две марки – включително и хората, които не са чак такива фенове на комиксите.

Понякога обичаме да обсъждаме кой е по-добър: Марвел или Ди Си Комикс? Но този път има много по-интересен въпрос: каква е разликата между тях? Нека видим.

Как започват комиксите на Ди Си и Марвел

Като начало, нека се върнем малко към историята. Началната точка на двете компании е доста близка. Ди Си Комикс стартира през 1934 г., а Марвел през 1939 г.

Ди Си

Компанията започва своя бизнес под името National Allied Publications през 1934. DC е резултат от сливането й с Detective Comics Inc. Тя променя името си официално чак през 1977 г., макар че хората възприемат новото й име доста по-рано.

Марвел

Историята за вселената на Марвел започва като Timely Comics, създадена от издателя на комикс списание Мартин Гудман през 1939 г. Timely Comics включва различни супергерои като Human Torch, Sub-Mariner и по-широко известният Капитан Америка (Captain America). От 1940 г. до 1950 г. нещата не изглеждат добре за Timely Comics, а през 1951 г. Гудман стартира собствена дистрибуторска компания и променя името на Atlas Magazines. Чак в началото на 60-те години името на Atlas Magazines се променя в известното Marvel Comics, както знаем и до днес.

Война и хумор

Ако сте забелязали, Марвел и Ди Си Комикс са основани през 30-те години на миналия век, малко преди Втората световна война. Втората световна война определено има изключително влияние върху света и в частност върху САЩ. Това включва и комиксите, като в резултат двете компании споделят доста сходна тематика: война и хумор.

Тематика на героите

Още в началото Марвел и Ди Си са имали напълно различен дизайн на символите:

Идеалистично срещу реалистично

Да, всички символи и при двете компании са твърде нереалистични и те изобщо не съществуват в реалния живот. В Ди Си Комикс повечето герои са нещо като късметлии с власт от боговете. Примери за това са Супермен, ученият Флаш, Жената чудо, Аквамен и други. И все пак може да се каче, че Марвел разполага с по-реалистични символи, които могат да бъдат обяснени от науката и са жертва на мутации, атаки и други. Например Спайдърмен, Капитан Америка, Железният човек, Хълк, X-Men и т.н.

Митологията срещу човечеството

Това вероятно е основната разлика между героите на двете компании. Докато Марвел следва темата за човечеството, което се опитва да постигне по-висока власт, Ди Си Комикс се фокусира предимно върху символи, представляващи богове и други митични същества.

Дарове срещу проклятия

В Ди Си Комикс правомощията се приемат за даденост, без да се излагат на риск. А героите на Марвел обикновено трябва да се борят повече с ежедневието си и обществото.

Други разлики между комиксите на Марвел и Ди Си

Локация

Легендарният град Готъм… съжаляваме, че няма да го намерите в реалния живот. Някои хора не забелязват това, но като цяло всичко от Ди Си се разиграва в по-фантастични места от Марвел. Разбира се, нека оставим настрана други измислени места извън Земята като Асгард или Апоколипс. Основно говорим за места на Земята.

В Ди Си Комикс виждаме доста „фалшиви местоположения“ като Метрополис и Готъм, които не съществуват наистина нито в САЩ, нито на Земята, нито извън нея.

Филми

По отношение на филмовата адаптация, и двете компании вече имат доста кино продукции зад гърба си. Усеща се обаче, че Марвел има доста по-забавен тон от Ди Си Комикс, където пък се разискват доста по-сериозни теми.

Коя поредица е по-предпочитана от феновете?

В момента, изглежда Марвел е по-популярна от Ди Си Комикс. Някои хора може да не са съгласни с това и вероятно те също ще бъдат прави! И двете компании са съперници в тази развлекателна индустрия. Но да, изглежда, че Марвел все още има повече аудитория.

Това е чисто субективно мнение, но има „скрита” причина за тази малка разлика в популярността. Чрез Марвел читателите и зрителите могат лесно да се свържат повече с героите. Нека повторим: те обикновено имат по-реалистичен елемент от Ди Си Комикс.

Що се отнася до филмите, относителността не е единственият фактор. Както споменахме по-горе, филмите на Марвел имат повече забавни елементи. Това означава, че те са по-приятелски настроени към огромната аудитория, от деца до възрастни.

Но въпреки субективното мнение, че Марвел е по-популярна компания от Ди Си Комикс, това не означава, че е по-добра. Отново припомняме, че популярността не винаги означава по-добро качество.

Ние обичаме комиксите и на двете компании. А какво е вашето мнение?

Комикс

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet

One Response to “Битката за фенове между комиксите на Ди Си и Марвел”

  1. Атанас Славов says:

    1. ДС въвеждат фантастичното пренебрегвайки елементарната логика, стъпил някой в локва с измислено вещество, и готов супер. Почти винаги фантастичното изменение е субективно, а не социално. ДС са рекордьори в спазването на „политкоректността“ Напр. в Супергърл и Батуомън, са вкарани толкова много ЛГТБ измислици, че не се гледат!!!
    2. Марвел са светлинни години пред тях по реалистичност. Дори, когато фантастичното изменение е субективно, последствията са дадени социално. Грижат се за научната логика на ставащото. „Агентите на ЩИТ“ е най-добрия приключенски сериал въобще!

Leave a Reply