Редовната консумация на алкохол прави ли те алкохолик?

Jul 04, 2021 Няма коментари by

Напоследък все повече хора имат проблеми с пиенето, но не си дават сметка. Причината е, че използват алкохола като начин за справяне със стреса, без да осъзнават, че това изостря проблемите им в живота.

Съществува вярване, че има само два типа хора, когато говорим за алкохол: алкохолици и не алкохолици. Битува мнението, че се раждаш алкохолик, макар да не е научно доказано.

Най-често хората, които вярват в подобни обобщения, са преживели или са били преки свидетели на най-тежките симптоми и последици от пиенето, като например:

  • пиене по всяко време на деня и в големи количества

  • загуба на памет и изострено негативно настроение

  • финансови и лични проблеми

  • агресивно поведение и насилие

  • проблеми със закона и служителите на реда

  • загуба на работа и др.

Тези, които развиват тежки модели на алкохолна зависимост и поведения като написаните по-горе, се наричат алкохолици. Въпреки това, има и такива, които не отговарят на приетите критерии за диагностициране на алкохолизъм, но попадат в сива зона на проблемно пиене. Това са почти алкохолиците. Или иначе казано хора, които пият редовно, но не се напиват до несвяст. Те също имат проблем с алкохола и следва да вземат мерки за това.

Какво представлява алкохолизмът?

За отговорът на този въпрос ни помогнаха специалистите по зависимости от терапевтичен център „Жива“. Те дадоха определени на алкохолизма – хронична болест, свързана с прекомерна употреба на спиртни напитки, към които организмът развива физическа и психическа зависимост. Това оказва силно влияние върху ежедневието и целия живот на зависимия и на близките му.

Можем ли да говорим за алкохолизъм при хора, които пият редовно, но в малки количества? Да, защото проблемите с консумацията на спиртни напитки не се определят от количеството изпит алкохол през седмицата или от неговия вид, а по-скоро от влечение към алкохола до степен, в която той оказва негативно влияние върху живота на човек в личен и/или професионален план, споделят специалисти.

Всеки, който пие редовно и в големи количества, е изложен на риск от неблагоприятни последици за здравето. Някои хора са изправени пред повишен риск от развитие на здравословни проблеми, свързани с алкохола. Причината изглежда е до голяма степен биологична, въпреки че факторите на околната среда също играят роля.

Изследователите са открили например, че хората се различават по начина, по който телата им метаболизират алкохола. Тъй като биологичният ни състав се определя при раждането, има известна истина в идеята, че имаме определени черти, които ни правят повече (или по-малко) уязвими от въздействието на алкохола.

Налични са техники и терапии, които да ви помогнат да намалите зависимостта си към алкохола и да преоткриете баланса в живота си. Доверете се на професионално и компетентно мнение, за да промените ежедневието си към по-добро, защото всяко усилие, водещо до промяна, има значение.

Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Редовната консумация на алкохол прави ли те алкохолик?”

Leave a Reply