Предимства и недостатъци на камерите за видеонаблюдениена публични места

Jan 22, 2020 Няма коментари by

 

Що се отнася до сигурността, за която взимаме мерки у дома, тя е безпрецедентна. Все повече хора прибягват до услугите и удобството на камерите за видеонаблюдение вкъщи. Инсталирайки едно такова устройство, те залагат на сигурността и защитата, особено когато не са си у дома.

Как стои въпросът обаче с камерите за видеонаблюдение на публични места? Необходими ли са? Доколко човек би могъл да се чувства сигурен и защитен на концерт, футболен мач или дори на огромен паркинг пред търговски център, гъмжащ от хора и автомобили? В ера, която залага на опазването на живота и сигурността на индивида повече от всякога, дали камерите не са просто една логична стъпка напред в посока на това всички да бъдем максимално защитени, независимо от мястото и обстоятелствата?

Нека разгледаме част от предимствата и недостатъците на камерите за видеонаблюдение на публични места, за да сме способни да вземем наистина информирано решение.

Предимства на камери за видеонаблюдение

Едно от безспорните такива е завишената сигурност. Малко хора биха дръзнали да се впуснат в нереден или незаконен акт, ако са наясно, че биват наблюдавани и, съответно, държани пряко отговорни за действията си. Често пъти дадено престъпление е осуетено още преди да е започнало, именно поради факта, че дадено местоположение е оборудвано с наблюдателна техника.

Ако пък вече незаконен акт е извършен, камерата за видеонаблюдение би свършила чудесна работа в по-детайлното запознаване със случая и евентуалното идентифициране на извършителите. В много случаи по света заснетото от камерата служи като доказателство в съда и изиграва неимоверна ключова роля в разнищването на дадено престъпление.

Камерите, позиционирани на ключови пътни артерии и булеварди из града пък действат със защитна и регулаторна функция – наличието им в пъти понижава възможността от рисково шофиране или преминаването на червен светофар. Камерата предполага съобразяване със скоростта, което, от своя страна, е чудесна предпоставка за предотвратяването на злополуки и нещастни случаи.

Недостатъци на камерите за видеонаблюдение

За съжаление, не е изключено някой да се възползва неправомерно от функциите на камерите за видеонаблюдение. Навлизането в личното пространство и използването на записи като форма на контрол са съществени минуси. При тях, обаче, роля играят единствено моралът и добрите намерения на наблюдаващия, така че, по-скоро, тези случаи биха могли да се онагледят като недостатъци на човека, който използва камерата, а не толкова на самото устройство.

 

 

Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Предимства и недостатъци на камерите за видеонаблюдениена публични места”

Leave a Reply