Финансова култура за тийнейджъри

Jan 23, 2020 Няма коментари by

На пръв поглед термините тийнейджър и финансова култура изглеждат някак си неуместно употребени едновременно в едно изречение, но всъщност това далеч не е така. Докато темата за парите в много семейства до скоро беше табу и забързани в ежедневието си родителите нямаха време да отговорят на децата си на въпросите, свързани с финансите и правилното им управление, днес това постепенно се променя. И това е правилната посока, тъй като изграждането на една пълноценна личност в бъдеще, изисква тя да има и базови финансови познания, които най-лесно може да придобие у дома, с помощта на родителите си.

Всъщност едва ли има родител, който да се е родил научен – да знае, да може да предвижда и да се справя с всички предизвикателства във взаимоотношенията с децата си. Но ако финансовата култура не се развива и надгражда в детството с много любов, разговори и разбиране, то много често детето получава първите си трудни уроци, едва когато порасне и се изправи пред невъзможността да покрие взетите с лека ръка кредити или да заплати сметките си, заради неправилно съставения и изразходван бюджет.

Своите първи уроци по финансова грамотност децата трябва да получават в семейното обкръжение и наше задължение и отговорност като родители е това да се случи по най-приятния и забавен начин. Някои деца се възползват от повече финансови привилегии, заради чувството на вина на единия или другия родител, а това хитро лавиране при получаване на пари от всички и за всичко може да развие по-силно някои консуматорски черти във все още неизградената им личност. Затова и началото на финансовото възпитание започва още с първото „искам“ и „купи ми го“, а основата, която изграждаме днес, ще помогне на детето правилно да прави своите избори, да разпознава различните трикове на финансовия свят и да възприема адекватно рекламите, които ни заливат всеки ден. Много е важно децата да получават обмислени и резонни отговори на своите безбройни въпроси “защо”, за да няма тръшкане и рев в поредния магазин при пазаруване. Важно е и да помагаме на децата да създават определени умения и навици през различните периоди на своето израстване, а особено решаваща е възрастта между 5 и 6 години, когато трябва да поставим основите с няколко прости урока. Да научим детето да разбира какво представляват парите, откъде се появяват и защо са нужни, да ги разпознава по номинал и да прави разлика между емоционални и необходими покупки. Да знае, че те се получават след положен труд и да се научи да спестява за желанията си.

Възрастта от 7 до 9 години се характеризира с първи стъпки на самостоятелно боравене с парите, съответно първи джобни пари и първите решения за какво да ги похарчи или дали да ги задели настрани.

Във възрастта между 10 и 12 години започва общуването между родители и изграждащия се вече тийнейджър, който ще има своите желания и стремежи, които обаче със сигурност ще са по-различни от тези на семейството. Тук родителите трябва да подходят с нужното уважение към личността му и да осъзнаят, че детето има право на избор, и той може да е различен от смятания от тях за правилен. Най-важното в този период е да научим децата си как да планират личния си бюджет, да спестяват и да се запознаят с банковите карти.

Възрастта от 13 до 15 години изисква от родителите още повече търпение, за да показват на децата си техните грешки и ги учат да извличат поука от тях, да търсят възможности за лични доходи и да поемат част от семейните разходи.

Във възрастта от 16 до 18 години децата ни вече са на прага на самостоятелния живот и трябва да се научат да планират, да инвестират в образованието си, да се запознаят с различните инструменти и да използват банковите технологии разумно.

Съвети

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Финансова култура за тийнейджъри”

Leave a Reply