Добринище – СПА и ски курорт едновременно

Oct 01, 2020 Няма коментари by

Град Добринище е красиво малко градче и ски курорт. Намира се в подножието на Пирин планина на надморска височина от 850 метра. Добринище е на 165 км от София и на 6 км от Банско и е климатотерапевтичен и балнеоложки курорт. Намира се в планински район, заобиколен от три планински вериги – Рила, Пирин и Родопи.

Добринище е синоним на алпийска природа, термални извори и типичната атмосфера на българското село. Тази уникална комбинация превърна селото, потопено в историята, в обещаващ и изключителен ски курорт.

Името на курорта означава „добри неща“, които Бог е дал на жителите на този район – минерални извори, гори, планини и реки. Селището съществува тук от каменната ера. В района са намерени тракийска и римска керамика, монети от времето на император Нерон (1 век пр. Н. Е.). До реката, която тече през курорта, има плувен басейн с минерална вода, наричан още „римската баня“.

В Добринище се намират 17 минерални извора (с температура на водата от 30 ° до 43 ° C), подходящи за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични, кожни и други заболявания. Водата тук е слабо минерализирана, хипертермална, хидрокарбонатна, съдържа радон, литий и желязо. Построена е голяма минерална баня, открит е минерален басейн, построен е добър център за отдих, включващ туристическа къща и много частни хотели.

По течението на река Добринишка има басейн с минерална вода, известен като Римско Банче.

Местни забележителности са водопадът Свети Никола, първият по рода си в България парк Еделвайс и действащият манастир Свети Никола.

Градът е известен със седемнадесет минерални извора с лечебна термална вода, чиято температура е 42 ° C. В града има здравен център с два закрити басейна, център за масаж, модерен Спа център с два открити басейна и място за разкрасителни масажи.

В продължение на много години минералните води лекуват хора с артрити, кожни и бъбречни заболявания, както и заболявания на опорно-двигателния апарат. Тази минерална вода е с добро качество, което позволява на пациентите да пият и да се къпят.

Добринище е добра база за ски. През декември 2007 г. беше представен проект за ски зоната. Има лифт от града до ски зоната, модерни ски съоръжения и 40 км писти. В края на ски зоната Добринище, тя се свързва със ски зона Банско. Лифтът свързва върха на Тодорка с върха на Безбог. На места панорамният лифт се движи на надморска височина от 750 метра – така че това ще бъде забавление само по себе си.

Седалковият лифт в Добринище, който се нарича още „ветеран“, се поддържа в отлично състояние и работи без почивка през цялата година. Долната станция на лифта се намира на надморска височина от 1485 м надморска височина, хижа “Гоце Делчев”, междинната станция се намира на височина 1894 м над морското равнище. а горната станция е на 2227 м надморска височина, в хижа Безбог.

От Добринище има възможност да отидете до две отлично оборудвани хижи – “Гоце Делчев” и “Безбог”, предоставящи на гостите всичко за каране на ски и алпинизъм. Хижите са свързани с двоен асансьор.

Сега Добринище предлага отлични условия както за начинаещи, така и за професионални спортисти. Дължината на пистите е 7 км. Основните маршрути се движат между хижите. Дължината им е 3600 м. Най-високата точка е 2500 м, най-ниската е 1150 м. Има и 700 и 1500 м дълги писти с най-високите точки съответно 1700 и 1550 м. Най-дългите писти са с дължина 4700-5600 m (най-високата точка е 2250 m, най-ниската е 1550 m). Последните две точки от маршрута са свързани с двоен лифт.

Курортът разполага с детско ски училище, училище за начинаещи и курсове за опресняване.

Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Добринище – СПА и ски курорт едновременно”

Leave a Reply