Парфюми според консиситенцията и аромата

May 14, 2021 Няма коментари by

 

 

При избора на парфюм, човек може да се затрудни в безкрайния свят от благоуханни съчетания и красиви опаковки. Но ако познава някои характеристики като консистенция и какво точно желае като аромат, времето за решение може да бъде намалено значително. 

 

Парфюмите обикновено не са чисти в същината си. Те често се разреждат. Затова освен парфюмът в най-концентрирания му вариант, съществуват още парфюмна и тоалетна вода и одеколон. Но каква е разликата между тях? 

 

Парфюмът е с най-висока концентрация на масла и есенции и съдържа около 20-40% парфюмен екстракт. Това осигурява една по-мека и маслена консистенция, от която е достатъчна само капка, за да се усети неговият аромат. Съхранява се в стъклени шишета, което допълнително придава стил и наред с останалите преимущества, е символ за високо качество. 

 

Парфюмната вода използва същата есенция като в парфюма, но е разредена с алкохол и вода, като съдържанието ѝ е около 10-20%.  Концентрацията на съставките е по-малка от тази в парфюма, което намалява трайността на аромата. Обикновено е по-лек и по-евтин вариант, което го прави и по-предпочитан. Предлага се в стъклено шише, което външно не го различава от парфюма. 

 

Тоалетната вода е още по-лека по консистенция, като съдържанието на парфюмна есенция е около 5 до 10%. Аромата, който предоставя не е много наситен и може да се използва по-често в ежедневието. 

 

Най-разредената форма на парфюм е позната като одеколон / Eau de Cologne /, който обикновено включва най-свежите и леки нотки. 

 

Освен че са различни по консистенция, парфюмите се различават и според разнообразието от аромати. Все пак могат да се обособят няколко по-големи групи:

 

    • ароматни – комбинация от различни растения, които пресъздават силни усещания
    • цитрусови – един от предпочитаните варианти, като има изобилие от аромати

 

  • цветни – подобно на плодовите, тази група парфюми е много разпространена с всякакви нюанси
  • ориенталски – чувствени и силни аромати, с приковаващи вниманието съставки

 

  • дървесни – включва дървесни и ароматни нотки с богат и интензивен аромат

 

Някои хора предпочитат по-сладникави ухания, други се насочват към силни и тежки аромати. Няма значение какъв е вкуса на човек, той може да бъде напълно задоволен в света на парфюмите на Fra.bg.

Красота

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Парфюми според консиситенцията и аромата”

Leave a Reply