Лесен научен експеримент за деца с материали, които всеки има под ръка

Jun 01, 2021 Няма коментари by

 

Практическите експерименти и проекти са един от любимите и най-добрите начини за преподаване на наука на деца. Има безброй експерименти, които са лесни за реализация от всеки и не изискват някаква апаратура или лабораторна стъклария, защото повечето от необходимите материали са под ръка.

.Истината е, че децата са естествено любопитни към света около тях. Те задават много въпроси и правят свои собствени експерименти. Само да погледнем към малко дете, което решава да духа със сламка в млякото си, за да види какво ще се случи. Понякога им трябват много опити и грешки, но в крайна сметка те осъзнават, че това, което ще се появи над горната част на чашата ще създаде мини цунами

Децата в предучилищна възраст обичат да цапат във вода или кални локви, за да видят какво ще се случи. И след това започват да скачат по-силно и по-силно, след като видят, че пръските наоколо правят малък хаос.

А малкото дете, което сега открива света? Колко интересно е да се наблюдава детето от яслата или в ранната градина, за което светът е пълен с чудеса, а то е един малък откривател. Виждането на червей, калинка, паяк или друго насекомо е буквално откриване на един нов свят и може да предизвика необяснима емоция.

Децата са малки учени. Но възрастните често не ги насърчаваме да учат и откриват, а им казваме да спрат да изследват и да изпробват нови неща. Вместо това се караме да спрат да правят балончета в млякото или да не влизат в локвата, без да осъзнаваме важността за тях от това ново откритие. Затова, нека направим нещо с тях. Нещо лесно и просто за изпълнение, в което в детските очи е цял научен експеримент.

Дори да причиняват хаос или големи бъркотии.

Например огромните сапунени мехури, които са толкова забавни за децата могат да се направят за минути. Какво е необходимо за тях:

6 чаши дестилирана или пречистена вода

1/2 чаша царевично нишесте

1 ч.л бакпулвер

1 ч.л глицерин (царевичен сироп може да замести глицерина)

1/2 чаша (120 мл) веро

1. Смесват се вода и царевично нишесте, след което се добавят останалите съставки и се разбърка добре. Тази смес трябва да се използва веднага или да се разбърка и да се ползва след около час.

Как работи?

Водните молекули обичат да се слепват и учените наричат тази лепкавост „повърхностно напрежение“. Молекулите на сапуна затрудняват молекулите на водата да се слепват. Но когато издухате балон, направен от веро, се създава много тънък филм от вода, поставен между два слоя сапун.

Дебелината на мехурчетата винаги се променя леко, както и цветовете им поради светлината, която се отразява в тях.

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Лесен научен експеримент за деца с материали, които всеки има под ръка”

Leave a Reply