Видеоигрите и гейм стриймингът са предпочитаната форма на забавление за все по-голяма част от обществото ни

Sep 17, 2021 Няма коментари by

Видеоигрите са част от всекидневните забавления за все повече хора, а гейминг стриймингът се превръща в предпочитана форма на достъп до такова съдържание. Това са част от изводите от днешната пресконференция по случай третото издание на Българския гейминг маратон. Събитието, в което участие ще вземат 42 утвърдени и изгряващи стриймъри, състезатели по електронни спортове, ютюбъри и други интересни личности, ще се проведе на 19 септември на разнообразни интернет “локации” с подкрепата на една от водещите компании за дигитални активи в света Nexo. Всички участници, турнири и пълна програма на фестивала са достъпни на адрес https://gamingmarathon.bg/.

„Третото издание идва една година след първото – период, през който онлайн забавленията спечелиха нови публики, а в света на видео игрите промените и иновациите са повече от всякога. Водеща новина в сектора е, че количеството консумирано съдържание през последните две години нарастна значително,  превръщайки гейм стриймингът във все по-масов избор за развлечение, а неговата аудитория – все по-разнообразна“ – споделя Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play, компания с фокус във видеоигри, електронни спортове и дигитално съдържание, организатори на Български Гейминг Маратон.

„Крипто и електронните спортовете са стихийно разрастващи се сродни ниши, създадени от нашето “дигитално” поколение, днес те променят живота такъв, какъвто познавахме до преди 20 години. Малко хора са очаквали, че криптовалутите и гейминга ще станат темата на деня, но сме във времена, в които електронните спортовете са един от най-масовите начини за забавление, а криптото е индустрия за трилиони. Вълнуващото тепърва предстои, защото това е само началото”, споделя Владимир Йорданов, продуктов дизайнер в Nexo и гейминг ентусиаст.

Бе подчертана и разширяващата се обществена роля на видеоигрите, които се превръщат от чисто забавление и в платформа за общуване.

„Тенденцията е колкото по-ниска е възрастовата група на феновете на игрите, толкова повече те да възприемат популярните онлайн игри като място не само за игра, но и за комуникация помежду си, откриване на нови приятели и споделяне“ – посочи още Кадинов. Според него, тези тенденции вече се забелязват не само на световно, но и на локално ниво.

През 2021 година 728 милиона души или 10% от населението на земята избира стриймовете за видео игри за форма на забавление, което представлява над 20% ръст спрямо 2 години по-рано – през 2019 година. Друг интересен факт е, че към момента близо 50% от представителите на “поколението Z” възприемат онлайн игрите не само като място за игра, но и като място за комуникация. Нещо като Viber или Instagram, но с по-богат интерфейс и значително повече възможности.”*

5G технологията, като един по-съвършен комуникационен инструмент, ще спомогне допълнително на тенденциите за ръст, тъй като представя по-пълноценни преживявания с игри в движение. В рамките на партньорството си, Българския Гейминг Маратон и Теленор, показват някои от приложните аспекти на 5G и видео игрите в специално предизвикателство за участващите стриймъри.

Още с обявяването на 5G мрежата си, Теленор даде заявка за най-голямата технологична трансформация, която новото поколение носи със себе си. Този Маратон е повод бъдещето да се превърне в реалност за всички участници и предимствата на новото поколение мрежи да бъдат изпитани на практика.

По време на пресконференцията бе обявен и станалият традиционен “лов на великденски яйца”**. В тази игра с награди най-съобразителният участник, който успее да разшифрира интернет-загадката, подготвена от Българския Гейминг Маратон и Philips One Blade, ще спечели най-мощната видео карта на пазара – Nvidia RTX 3090.

Гейминг Маратонът ще кулминира в 20:00 ч. с второто издание на гейминг куиза “Без име” с водещи Ицака и 100 Кила, който ще се излъчва на живо във Facebook страницата на TDB Play. Специални участници в събитието са “Заедно в час”– неправителствена организация, чиято мисия е да осигури на всяко дете в страната достъп до качествено образование – независимо от това къде живее, кое училище посещава и какви са финансовите възможности на родителите му. Организацията работи за тази кауза, като развива нови учители, подкрепя училищни екипи и изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

Не изпускайте и първите по рода си тематични турнири Crypto Knightsорганизирани съвместно с Nexo, които предлагат модерен крипто прочит на класическите състезателни игри Starcraft II и DOTA 2.

Всички са поканени!

Следете за актуална информация на сайта на Маратона.

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Видеоигрите и гейм стриймингът са предпочитаната форма на забавление за все по-голяма част от обществото ни”

Leave a Reply