Издателство “Ракета” представя “Почти не ме е страх”

Nov 16, 2021 Няма коментари by

Почти не ме е страх

Teкст: Анна Онихимовска

Илюстрации:

Ола Волданска-Плочинска

Превод от полски:

Милена Милева

Твърди корици, пълноцветно илюстровано издание

Обем: 66 страници

ISBN: 9786192290603

Издателство „Ракета“,  2021 г.

„– Много се извинявам – оправдава се мама и протяга към него ръце. Иска му се да я прегърне, но нещо му пречи.

– Задръствания, а? – пита госпожа Ола, мама отговаря, Булбес не слуша. Добре че не са я отвлекли, мисли си той. И прехвърля върху нея целия си яд от похитителите.“

***

Когато мама пак закъснява да го вземе от училище, Булбес се прави, че изобщо не му пука, но всъщност умира от страх. Пита се дали не са я отвлекли? Дали ще има достатъчно пари в касичката си, за да плати откупа?

Майката на Булбес пък се притеснява, че не прекарва достатъчно време със сина си. Всеки ден, когато тичешком излиза от работа, а после виси в задръстванията, тя се страхува,че пак ще закъснее. Страхува се и от обидената физиономия на Булбес, и oт това, че вместо да я прегърне, ще стъпи в някоя локва.

Ето я и приятелката на Булбес – Ханя. Тя е с почти бяла тънка коса и очила. В занималнята имат играчки, но Ханя сяда в ъгъла, вади от джоба си хартийка и прекарва времето си с нея. Ето защо я наричат Хартийката.

Ханя се страхува от чудовището, което живее в гората. Момичето смята, че само рицар може да го прогони. Ще се справи ли с този проблем Булбес по пижама вместо с броня и с тояга вместо меч?

Вероятно почти безстрашните от вас вече се досещат за отговора.

***

„Почти не ме е страх“ не обещава магически решения за тревогите и емоциите, които децата преживяват.  Но носи послание, което помага на малките читатели да се разделят със срама от страховете си. Още повече, когато разберат, че мама и татко също имат такива.

Заглавието има отличие за най-красива детска книга от Международния съвет за книги за млади хора (IBBY).  Авторката му – Анна Онихимовска е една от най-известните съвременни полски писателки. В творческото си портфолио има над 40 детски книги и е спечелила повече от 20 награди за детска литература. Наситените цветове, изразителните герои и приказния фон в изданието са дело на художничката Ола Волданска-Плочинска.

Българското издание на „Почти не ме е страх“ е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ към Европейския съюз. /Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Издателство “Ракета” представя “Почти не ме е страх””

Leave a Reply