Лед фенерът – идеалният помощник за лов и риболов

Nov 18, 2021 Няма коментари by

Ако имате сериозни намерения да се захванете с ново хоби и сте се спрели на лова или риболова, имайте предвид, че освен всички други приспособления, с които трябва да се сдобиете, е редно да помислите и за подходящ лед фенер. Защо ви е необходим и как можете да се ориентирате в огромното многообразие от подобни устройства на пазара, можете да разберете от следващите редове. 

Защо имам нужда от лед фенер за лов и риболов?

Освен стандартните ловни и риболовни аксесоари като оръжие, въдица, специализирана екипировка, бинокли и сгъваеми ножове, изключително важно приспособление особено в нощни или мъгливи условия е лед фенерът. Той ни осигурява възможността да подобрим видимостта си на къси и дълги разстояния, като по този начин се чувстваме по-сигурни и уверени, докато практикуваме любимото си хоби. В допълнение, нещо привидно простичко като лед фенер прави ловуването по-безопасно – фактор, който въобще не е за подценяване. 

Защо лед? Тази светлинна технология, базирана на диоди, се отличава с ниска консумация на енергия и с по-малки загуби под формата на топлина, което основно свойство се явява главната причина да бъде предпочитана както от домакинствата и предприятията, така и в конструирането на специализирани устройства като фенерите.

Как да избера подходящ лед фенер за лов и риболов?

Огромното разнообразие от лед фенери, което може да бъде намерено както в интернет, така и във физическите магазини, изправя обикновените потребители, които не са особено навътре в материята, пред сериозна дилема. С тази цел решихме да систематизираме някои от най-важните критерии, на които да обърнете внимание. 

Далекобойност

Далекобойността е един от основните параметри за всеки един фенер, като изразява разстоянието, което може да бъде осветено от устройството. Съществуват по-непретенциозни модели, достигащи до “скромните” 200 метра дължина на лъча, докато при други  тази цифра надминава километър. Впечатляващо, нали?

Лъч и осветеност

Лъчът на лед фенерите може да е по-широк, с по-нисък интензитет, който осветява по-голяма площ, или по-тесен, но по-фокусиран. Числовото изражение на този показател се нарича осветеност и се измерва в лумени – колкото по-висока е цифрата, толкова по-добра видимост е налице.

Принципно далекобойността и осветеността доста често са в обратнопропорционална зависимост, като колкото по-далеч достига лъчът, толкова по-слаба е осветеността. Съществуват обаче модели, които могат да компенсират и да осигурят и двете в равна степен. Един от начините да го постигнат е чрез надграждане под формата на модификации (драйвери), които да се добавят впоследствие към основния лед фенер. Драйверите дават и практическата възможност да се нагласят различни режими на работа, които да изпълняват различни цели – независимо дали осветяване на едно по-голямо пространство или генериране на по-концентриран лъч с конкретна насоченост.

Батерия

Лед фенерите работят се захранват с различен брой и вид батерии, които се зареждат с помощта на зарядно устройство. Обикновено всички тези допълнителни аксесоари са включени в традиционната окомплектовка на осветителните приспособления, но могат да се придобият и отделно при нужда.

Животът на батерията, измерен в брой зареждания, приблизително калкулирани от производителя, е друг важен критерий, който може да ни ориентира дали можем да разчитаме на модела в дългосрочен план. За да го съхраним за повече време, можем да разчитаме на допълнителни модули за защита от презареждане или индикатор за напрежение, който да следи да не бъдат преминавани за прекалено дълъг период препоръчителните номинални стойности на волтажа.

Тегло, размери и функционалности

Основна отличителна черта на лед фенерите за лов е по-ниското тегло, което ги прави компактни и удобни за пренасяне. В допълнение, те могат да се закачат към други ловни приспособления като оръжия, което ги прави още по-лесни за боравене. По отношение на размерите съществуват вариации – както чисто джобни варианти, които могат да се закачат на ключодържатели, така и далеч по-обемни такива.

Спорт

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Лед фенерът – идеалният помощник за лов и риболов”

Leave a Reply