НОВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗГОДЕН, БЪРЗ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ТРАНСПОРТ В СОФИЯ

Aug 02, 2022 Няма коментари by

Само три месеца след създаването си, Cyrcl – българска компания за краткосрочен наем на велосипед, вече имат 100 велосипеда, покриващи 17 квартала в столицата

През април 2022 г. трима млади български предприемачи стартират компанията Cyrcl, с мисията да предложат на жителите на София нов здравословен, устойчив и екологичен споделен транспортен метод. Услугата им дава възможност на потребителите да наемат от велосипедите, позиционирани на различни локации в столицата и да заплатят само броя минути, които са ги използвали за придвижване от една точка до друга. Велосипедите могат да бъдат освобождавани навсякъде в обслужваните зони, стига да се спазват правилата за разумно паркиране. Три месеца след старта на компанията, Cyrcl вече имат над 100 велосипеда и покриват 17 квартала в София, което прави услугата достъпна и удобна за още повече хора. Постепенно екипът планира да увеличи значително зоните и броя налични велосипеди в София, както и да разшири дейността си и в други градове.

„Велосипедите стимулират физическата активност и са бързи, без негативни ефекти върху околната среда. Освен това не изискват зареждане, което ги прави по-ефективни, в сравнение с електрическите тротинетки, скутери и автомобили и почти всички граждани умеят да карат велосипед. В множество западни страни, краткосрочният наем на велосипед е утвърден бизнес модел и вярваме, че бързо ще набере фенове като здравословен, изгоден, бърз и екологичен транспортен метод и на българския пазар“, споделят основателите на компанията Енрико Маринов, Асен Янков и Симона Йончева.

Как работи услугата?

За да се възползват, потребителите трябва да изтеглят приложението Cyrcl на телефона си (налично в Google Play и App Store), с помощта на което да открият намиращ се в близост до тях велосипед и да го отключат със сканиране на неговия идентификационен баркод. Велосипедите могат да се използват в продължение на до 24 часа и могат да се освободят на всяка локация в разрешените зони на покритие на услугата. Заплащането се извършва след въвеждане на карта в приложението, като потребителите се таксуват по 0.15 лв. на минута, до достигането на таксата за дневен наем, в размер на 18 лв. на ден (т.е. след втория час, устройството може да се използва още 22 часа без допълнително заплащане, до достигане на 24 часа).

Екипът зад Cyrcl:

Енрико Маринов за пръв път вижда примери за споделената мобилност, докато учи в Милано и остава впечатлен от начина, по който технологията може да промени облика на града. По-късно живее в Ротердам и Барселона, където вижда държавата и предприемачите да работят заедно в посока устойчиво развитие на градовете чрез микромобилност. Оставя кариерата си в Hewlett-Packard настрана, за да се върне в България и да даде началото на единствената в момента частна услуга за споделено ползване на велосипеди. Енрико отговаря за финансовата и оперативната страна на стартъпа.

Асен Янков отговаря за поддръжката и доброто представяне на софтуер системата и флотата от велосипеди на Cyrcl. От малък се интересува от технологиите. Това е причината да насочи образованието и кариерата си в тази сфера. Преди Cyrcl, Асен работи в главния технически отдел на една от водещите банки, където се занимава с поддръжка и развитие на информационните системи.

Симона Йончева завършва английска литература в Aberdeen University през 2015 г., след което следва психотерапия в Regents University of London до 2017. След завръщането си в България, Симона посвещава няколко години на преподаване на английски език на малки и големи. Днес управлява комуникацията на компанията и отговаря за изграждането на прогресивно мислеща общност около Cyrcl.

Bike, Lifestyle

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “НОВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗГОДЕН, БЪРЗ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ТРАНСПОРТ В СОФИЯ”

Leave a Reply