Жан-Мишел Жар с ода към берлинското техно

Aug 26, 2022 Няма коментари by

Пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар представя новия си сингъл „BRUTALISM“, първата песен от предстоящия му 22-ри студиен албум OXYMORE, описван като най-амбициозния му проект до момента.

„BRUTALISM“ е енергично техно парче, което би звучало на място в Berghain, емблематичният берлински клуб и храмa на електронния жанр.

„Това определено е по-тежък трак… исках да създам едно апокалиптично усещане, взрив на берлинското техно, както беше в самата зора на електронната музика, скоро след войната. Истинска експлозия”, коментира Жар.

OXYMORE отдава почит към покойния френски композитор Pierre Henry, с когото Жар е щял да си сътрудничи в номинирания си за GRAMMY албум Electronica. Henry е икона в сферата на електронната и класическата музика, а също така и един от менторите на Жан-Мишел Жар в Groupe de Recherche Musical (GRM), института, където той учи.

Проектът е музикално пътешествие, в което характерните звуци на Pierre Henry взаимодействат с новата композиция на Жар в една звукова игра, която потапя слушателя в една революционна, хиптонична атмосфера. Колекцията е вдъхновена от френското движение „musique concrete“, жанр на композирането, при който записаните звуци се използват като суров материал. Родено през 40-те години на миналия век, движението революционизира начина, по който се създава музика. Чрез OXYMORE, изпълнителят преоткрива тази концепция със съвременни инструменти.

Сътворен в един от домовете на „musique concrete“, в иновативните студиа „Maison de la Radio et de la Musique“ на Radio France (където пионерът за пръв път експериментира със звуци в началото на кариерата си), aлбумът ще бъде достъпен в мултиканална и 3D версия. Мултиканалното звучене обещава да бъде истинска революция в начина, по който музиката бива композирана, миксирана и продуцирана, поставяйки мелодии в 360-градусово пространство. На авангардната колекция ще може да се наслади всеки, който притежава чифт слушалки. OXYMORE е първото издание от подобна величина, което издига музиката на космическо, почти извънземно ниво.

Слушайте „Brutalism” тук

Music, Top News

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Жан-Мишел Жар с ода към берлинското техно”

Leave a Reply