Фалшивите новини и дигиталната медийна грамотност във фокуса на ново международно обучение за учители

Sep 16, 2022 Няма коментари by

Събитието се организира от Център за творческо обучение по проекта YDML

 

Образователни експерти от четири държави идват у нас за най-новото обучение по медийна грамотност и дигитални умения, организирано от Център за творческо обучение. То ще се проведе от 19 до 21 септември в гр. Пловдив и във фокуса му попадат фалшивите новини и дигиталната медийна грамотност. Освен семинарите и дискусиите по тези актуални теми, гостите ще посетят ПГ по Хранителни технологии и техника (ПГХТТ) – първата професионална гимназия със статут на Google референтно училище в страната. На 21 септември в ПГХТТ бъде организирана среща с български учители, а чуждестранните лектори ще проведат работилници с ученици.

Обучението се провежда в рамките на проекта “Дигитална медийна грамотност за младежка заетост и социална реализация” (YDML), който се реализира от партньори от България, Италия, Словения, Чехия и Република Южна Африка с финансова подкрепа от ЕК по програма Еразъм+. Той има за цел да развива дигиталната медийна грамотност на учители и обучители, а чрез тях – и на младежите, на които те преподават. Повече за партньорите и дейностите по проекта можете да прочетете в интернет страницата: https://digitalyouth.eu/.

Градът под тепетата беше избран за място на обучението благодарение на активната общност от мотивирани учители и училищни екипи, изградена през годините в резултат на целенасочена работа и подкрепа за иновациите в образованието от Община Пловдив.

Сред чуждестранните гости, които международният проект и Община Пловдив успяха да привлекат, са Кевин Шърман от образователната организация Cloud Education Solutions, Република Южна Африка; Лукаш Врба от Смичовската професионална гимназия (СПГ) в Прага; педагози от Патроната “Сан Винченцо” в Бергамо и др.

Чуждестранните гости ще останат в Пловдив една седмица и ще имат възможност да разгледат забележителностите на града, както и да присъстват на някои от културните събития, предвидени във връзка с празничния 22 септември – Деня на обявяване на независимостта на България.

За обучителите

Кевин Шърман от екипа на CloudEdu има бакалавърска степен по История и психология и Магистърска степен по педагогика от Станфордския университет (САЩ). Той е сертифициран специалист по библиотечни медии в щата Вашингтон. През 2009 г. започва работа като образователен специалист по интеграция на ИКТ в департамента за развитие на училищата на Университета Кейптаун. Понастоящем Кевин е директор за професионалното развитие на Cloud Education Solutions (РЮА) като в сферата на компетентностите му е както развиване на екипа от обучители на организацията, така и подпомагане на училищата в страната да създават програми за професионално развитие, които насърчават иновативни стратегии за преподаване и учене. Шърман е сертифициран Google обучител и Google иноватор.

Лукаш Врба е учител по физика и информатика в Смичовската гимназия, където преподава също 2D и 3D графичен дизайн и моделиране. Той е инженер по образование и има магистърска степен по информатика и основи на технологиите. Преподава в Пражкия Университет за третата възраст (работилници за възрастни). Провежда семинари за начални учители по 3D моделиране и хардуер. Координира и ръководи Дигиталния център към Смичовската гимназия, която е успешно средно техническо училище и лицей с дългогодишна традиция в Прага.

School, Бъди в час!

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Фалшивите новини и дигиталната медийна грамотност във фокуса на ново международно обучение за учители”

Leave a Reply