Само 16% от ритейл клиентите планират да намалят разходите си за модни находки въпреки инфлацията

Sep 30, 2022 Няма коментари by

81% от участниците в проучването на GLAMI потвърдиха, че са забелязали увеличение в цените на дребно

 

Настоящата глобална икономика и високата инфлация са повлияли на всеки аспект от живота ни, включително навиците ни при пазаруване. Най-новото модно проучване на GLAMI споделя задълбочена информация за това как се влияят пазарните навици на българите в контекста на актуалната икономическа ситуация. За да представи максимално точни данни, GLAMI.bg анализира резултатите на 3 552 участници, участвали в анкетата.

Тъй като виждаме, че разходите във всяко едно отношение се увеличават, особено в модната индустрия, много потребители обмислят алтернативни начини за намаляване на разноските си. Така те целят да продължат се придържат към старите си навици. 81% от участниците в проучването на GLAMI потвърдиха, че са забелязали увеличение (без значение голямо или малко) в цените на дребно. Това са 8% повече в сравнение с данните през април 2022 г.

Въпреки високата инфлация и нестабилните икономически обстоятелства обаче само 16% от всички, участвали в анкетата, планират да намалят значително разходите за модни артикули. Мнозинството (48%) не планират да променят значително разходите си за модни находки, а останалите 34% изобщо не обмислят промяна в поведението си при пазаруване. Това е така, защото пазаруването на дрехи се оказва страхотен психологически стимул за 35% от всички участници, затова хората все още не са готови да се откажат от него. От друга страна, 27% споделят, че покупките им са посветени предимно на необходимите артикули, което затруднява ограничаването на пазара или промяна в целите на покупката. Последната и вероятно най-важната причина е, че хората обикновено пазаруват за някой друг близък от семейството си. Например, те трябва да купят дрехи за своите деца или близки за по-студените сезони – още едно обяснение защо навиците за пазаруване не могат да бъдат значително променени.

Въпреки факта, че много от нас не биха направили драстични корекции в навиците си при покупки на модни артикули, мнозинството от анкетираните (30%) споделя, че предпочитат да изчакат големите намаления през ноември (Черен петък), за да си напазаруват необходимото. Резултатите от проучването на GLAMI също сочат, че сезонните и личните нужди са ключови фактори за българите и техните покупки. 39% от анкетираните споделят, че когато харчат пари за модни артикули, те обикновено избират стоки, подходящи за конкретния сезон като ботуши, якета и пуловери. Дори за празничния период, половината от участниците разкриха, че планират да носят удобни дрехи като пуловери или пижами.

Въпреки че българите демонстрират силна любов и лоялност към модата, на въпроса дали биха помислили да намалят потреблението си на ток или газ у дома и вместо това да се обличат по-топло, само 16% отговариха, че биха добавили допълнителен „слой дрехи“, за да спестят малко пари от сметките си. 37% споделят, че предпочитат да имат топъл и удобен дом. И все пак, 28% биха изчакали да видят реалните цени, които ще трябва да платят в началото на сезона и след това биха обмислили да похарчат малко повече пари за хубав, пухкав пуловер вместо сметки.

А ето и един интересен факт: 41% от всички българи, участвали в проучването на GLAMI, предпочитат да носят удобна и топла пижама у дома, за да не им е студено вкъщи… независимо от повода или компанията.

Бъди в час!, Дрешки

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Само 16% от ритейл клиентите планират да намалят разходите си за модни находки въпреки инфлацията”

Leave a Reply