Шестокласничката Петя Димитрова е сред отличените в конкурса “Бъдещето на образованието”

Dec 07, 2022 Няма коментари by

С огромно удоволствие публикуваме есето на шестокласничката Петя Димитрова от гр. Русе, което беше отличено в първия национален конкурс на Uchi.bg “Бъдещето на образованието”. Още веднъж благодарим на младата авторка за участието и ѝ желаем здраве и много успехи!

Училище на бъдещето

Петя Димитрова

Представям си училището на бъдещето като много приятно за децата. Обучението ще е във вид на игра за най-малките. По-големите, докато се забавляват, ще трупат знания. Например географията ще се изучава като се посещават различни места по света, тъй като бързото и евтино придвижване на голямо разстояние няма да е проблем. Като отива в дадена страна ученикът изучава историята, географията и езика, като общува с местните хора. Ако желае, се научава да приготвя тамошната храна, особено сладкишите и детските лакомства. Учи за животните и растенията чрез разходки сред природата, чрез грижа за домашен любимец или цвете. Може да помага във ферма и така ще овладее различни умения. Уроците по биология лесно се запомнят след разходка в зоологическа градина, парк или резерват. Чрез посещения на музеи и забележителности, участие във възстановки на важни събития, децата съпреживяват историята на местните. Може да се облекат като тях в съвременни облекла или от отминали времена и да изиграят като театър нещо, което ги е развълнувало. Със снимки и рисунки от посетените места ще направят изложба. Може да научат песен или танц, да изработят нещо за спомен. Ще може ученикът да си избира коя страна да посети и при какво семейство или група деца да отседне и да бъде част от ежедневието им. Така се създават приятелства и добри отношения, търпимост и разбирателство с различните от нас.

От малки учениците ще се учат на самостоятелност, да изразяват мнението си, да реализират идеите си и по най-добрия начин да влагат заработените средства. Ще има часове по развиване на идеи и най-оригиналните хрумвания ще стават реалност.

Тъй като информацията ще е достъпна онлайн и знанията ще съпровождат навсякъде ученика на телефона му, може да не се налага посещение на училище и на децата няма да им се налага да стават рано сутрин. Могат и от вкъщи да трупат знания. Ще има хуманоиди за учители по домовете. Най-малките ще имат интерактивни играчки. Ще има интересни образователни компютърни игри по всички предмети с различна степен на трудност, като детето ще се стреми да трупа знания и точки и така ще минава на следващо ниво. Ще има задължителни отборни игри, общи проекти и спортни занимания. Ще се държи на екипната работа, на общуването с другите деца, ще се оценяват добродетели, взаимопомощ, ще се набляга на творческото мислене. В бъдеще може би ще се имплантират чипове с информация, но пък детето ще трябва да се научи да я използва, да стане негово знание и да измисля нови неща, каквито компютри и роботи няма да могат и да е по-умно от тях. Тъй като в производството рядко ще работят хора, защото машините ще са иззели функциите им, ще се налага децата да се възпитават най-вече да използват мисълта си и самостоятелно да вземат решения.

На всяко дете ще се развиват таланта и заложбите. Ще се търсят силните му страни и те ще се доразвиват. Ще се отсяват децата според възможностите им и ще се набляга на това, което постигат с лекота. На децата със специални потребности и болните ще се отделя допълнително внимание, ще получават още грижи и любов от учителите и връстниците си, ще имат часове по езда, плуване с делфини, за да се чувстват спокойни, доволни, жизнерадостни и енергични.

Училището ще се стреми да създава добри хора. Няма да се позволява агресия и грубости между учениците. От малки децата ще се учат да са състрадателни, да се грижат за нуждаещи се и болни хора и животни, да се включват като доброволци в акции за добри дела, ще има часове, в които ще се учат да различават добро и зло. Учениците ще имат практически занимания по екология. Ще се учат да пазят природата и собственото си тяло. Ще има игри и уроци на открито, спортуване, закаляване. В класните стаи рядко ще има чинове. Учениците ще са като в дома си, ще могат да сядат както и където им е удобно, а на най-малките като им омръзне да слушат урока ще могат да излизат вън, да не пречат на останалите. Като си починат пак ще се върнат в клас.

В далечно бъдеща учениците ще развиват и необичайни способности като да разбират езика на животните, телепатия, свръх бързо придвижване в пространството, минаване през стени, укротяване на природни стихии и други фантастични дарби. Ще бъдат суперсилни физически, ще има часове по добра магия. Ще се учат да владеят мислите си, защото каквото силно пожелаят ще се сбъдва. Затова много ще се държи на добрите мисли. Ще правят чудеса и няма да има нищо невъзможно като в приказките. Ще се учат да летят от малки, защото човечеството ще се засели и на други планети в далечния космос.

Децата ще ходят на училище с удоволствие. Ще учат задължително по-малко на брой години, но пък ще им се налага да се усъвършенстват непрекъснато и ще търсят знания през целия си живот. Така си представям училището на бъдещето. Ще е училище-мечта.

На снимката:

Петя Димитрова и нейната награда – удобната и практична раница PALLAD 550 от Genesis.

School, Slide, Top News, Конкурси, Любопитно, Фантастика

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Шестокласничката Петя Димитрова е сред отличените в конкурса “Бъдещето на образованието””

Leave a Reply