Първото образователно еко риалити в България „Превключи на зелено“ привлече десетки участници

Apr 24, 2023 Няма коментари by

Организаторите от „ЕнЕфект“ запознаха посетителите с основните принципи на нулевоенергийните сгради

Между 21 и 23 април в София се проведе иновативното еко образователно събитие „Превключи на зелено“. Основен организатор на инициативата е Центърът за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, а официалното откриване бе направено от инж. Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“.

„Нормативите в областта на енергийната ефективност са доста динамични и се развиват постоянно винаги в посока към повишаване на изискванията. В строителния норматив вече влезе изискването всички новопроектирани сгради от догодина да бъдат сгради с близко до нулево потребление на енергия, което пък ще бъде чудесно и за техните обитатели“, сподели инж. Ивайло Алексиев. „В Европейската комисия се дискутира поредната редакция на директивата, която дефинира изискванията за нулевоемисионни сгради – т.е. това е следващото ниво на екологичност и енергийна ефективност“, допълни още той и обобщи, че „най-добрата подготовка за справянето с всякакви бъдещи енергийни кризи е висока енергийна ефективност с възобновяеми източници.“

В чест на Деня на Земята десетки посетители на Sofia Ring Mall взеха участие в образователното събитие, водени от любопитството към иновационните технологии, решения и продукти, нужни за създаването на Къщата на бъдещето. Те участваха в демонстрации на методи за постигане на енергийна ефективност в домовете и сградите, получиха индивидуални консултации от специалисти, а за най-малките имаше атрактивни игри с образователна насоченост.

„Целта на събитието е да бъдат показани реалните примери за постигането на максимални равнища на енергийна ефективност, които хората да видят на практика. Това е първото такова нетрадиционно събитие, насочено изцяло към непрофесионалисти, и сме щастливи от положителното внимание и висок интерес към него“, сподели Драгомир Цанев, изпълнителен директор на „ЕнЕфект“.

По време на „Превключи на зелено“ посетителите имаха възможност да видят и първата нулевоенергийна каравана в България, създадена от „ЕнЕфект“ и част от инициативата The NZEB Roadshow. През трите дни експертите от Центъра за енергийна ефективност арх. Ралица Йорданова и инж. Александър Станков проведоха и образователни семинари, свързани с основните принципи на нулевоенергийните сгради и най-важните параметри за комфорт и микроклимат в домовете.

Първото издание на „Превключи на зелено“ се проведе в партньорство със Sofia Ring Mall, Passive House shop, LG, Shareascoot.bg, Knauf Insulation.

Еко

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Първото образователно еко риалити в България „Превключи на зелено“ привлече десетки участници”

Leave a Reply