Основно училище „Св.св Кирил и Методий“ от село Драгичево и детска градина „Бисер“ от село Труд са големите победители в шестото издание на конкурса „Нестле за по-здрави деца“

Jul 12, 2023 Няма коментари by

Средствата от наградата победителите ще инвестират в закупуване на нови спортни пособия за часовете по физическо възпитание и изграждане на зеленчукова градина в двора, а София, Самуилово, Велико Търново и Варна също излъчиха сребърни и бронзови победители 

 

6-тото издание на конкурса „Нестле за по-здрави деца“ предизвика най-оживената дискусия у членовете на журито от самото начало на провеждането му до днес. Силното представяне на всички финалисти затрудни опитното жури в състав Ваня Кастрева, началник на РУО София, която винаги дава правилните насоки как програмата да става все по-добра за децата и да върви напред, Благовеста Борчева, представител на МОН, партньор от самото начало на програмата в България, Мария Яровая от НСОРБ, и Мария Тодорова от Нестле България, също участник в журито от първото му издание до сега.

„Много е мотивиращо да наблюдаваме как с всяка изминала година проектите на децата стават все по-интересни, разнообразни и креативни, а ентусиазма, с който техните преподаватели ги представят на финала все по-заразителен и наистина ни е трудно да изберем краен победител. Това обаче е „сладка“ тревога, защото именно такава е целта на конкурса – да провокира желанието и интереса на деца, учители и родители да обръщат внимание на важните теми, свързани с балансираното хранене, необходимостта от правилна хидратация, активното движение и грижата за планетата. Така че от името на всички членове на журито изразявам огромното си удовлетворение, че участниците правят нашата работа все по-трудна. Честито на победителите, но, както всеки път на финала на конкурса си казваме – големите победители са всички тези 10 000 деца, които само през тази година, благодарение на програмата „Нестле за по-здрави деца“ направиха своите първи крачки към усвояване на здравословни навици“ – коментира Мария Тодорова, юрист на Нестле България.

Основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ от Драгичево спечели първото място с разнообразието от интересни проекти по всички четири модула на програмата. С проекта „Наслаждавай се на храната със семейството си“ учениците пренесоха знанията си за балансирано хранене и у дома и приготвиха на родителите си вечеря, която споделиха през видеа и в клас. След това събраха най-вкусните и забавни рецепти в своя авторска кулинарна книга „Вкусни разказчета“.

Под шапката „Избери водата“, участниците разработиха собствен пречиствателен филтър и направиха впечатляващ макет на морското дъно.

В „Играй активно“ децата участваха в специални ретро игри на двора на училището – активно „Не се сърди,човече“ и игра на дама. Уникален хотел за насекоми и къщички за птици изработиха за модула „Устойчивост“ като изпробваха гостоприемството им на весел пикник в гората.

Възпитаниците на детска градина „Бисер“ от село Труд грабнаха журито с ръчната изработка на „здравословни“ чинии, всяка от които показва правилното съотношение между отделните храни в идеалната „порция баланс“. И те, като своите батковци от училището-победител, пренесоха знанието у дома и направиха на родителите си вкусни и цветни плодови и зеленчукови шишчета.

На тема вода, след изучаването на материалите от модула, децата, съвместно с възпитателите, създадоха иновативни игри със забавни въпроси и отговори и много вкусни плодови награди. „Спортно състезание всеки ден“ е проектът, с който малчуганите на практика усетиха, че движението е не само полезен навик, но и забавно приключение. Състезателният дух е заразил и техните братя и сестри, които са се присъединили към някои от важните етапи за подкрепа на отборите.

В допълнителния модул „Грижа за домашни любимци“ тези от децата, които имат свой любимец, са заснели поредица от забавни видеа, които са споделили с връстниците си.

„Еко патрул“ е проектът на ДГ „Бисер“ в модула устойчивост – всеки ден детски еко отряд патрулира в двора, почиства, озеленява и събира листа в компостери.

Не по-малко интересни и вдъхновяващи са проектите на сребърните и бронзовите медалисти – повече информация за всички проекти ще бъдат налични на страницата на „Нестле за по-здрави деца“.

Честито на всички победители! Желая прекрасна, весела, пълна с движение и здрава ваканция на всички деца и активна почивка на преподавателите им. Благодарим ви за енергията и отдадеността на каузата за „по-здрави деца“, вярвам, че си заслужава! И ви очакваме с нови сили и нови предизвикателства следващата учебна година!“ – допълни Нели Ангелова, директор „Комуникации“ на Нестле за Югоизточен пазар.

School, Youth projects, Конкурси

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Основно училище „Св.св Кирил и Методий“ от село Драгичево и детска градина „Бисер“ от село Труд са големите победители в шестото издание на конкурса „Нестле за по-здрави деца“”

Leave a Reply