5 съвета как да превърнеш бягането в свое спортно хоби

Aug 21, 2023 Няма коментари by

Независимо дали искаш да отслабнеш, да подобриш физическата си форма или просто да се разтовариш от ежедневния стрес – бягането може да помогне!

Но ако си новак в бягането и досега не си използвал/а кросовете като ежедневно занимание и тренировка – може би чувстваш притеснение или несигурност при мисълта да го превърнеш в рутинна тренировка.

Ето защо, в тази статия ще научиш всички основни аспекти на бягането за начинаещи и ще намериш някои полезни съвети как да започнеш с това начинание и как да го превърнеш в безопасна и ефективна тренировка, без значение от целта ти.

Как помага бягането?

Бягането подобрява работата и ефективността на сърдечно-съдовата система, подобрява настроението и психическото ни благополучие, като разсейва стреса, тревожността и депресията, подобрява съня и здравето на костите и намалява риска от хронични заболявания.

Като кардио тренировка, бягането изгаря и значителен брой калории, така че може да помогне значително в програма за отслабване, когато се комбинира с адекватен хранителен режим с изчислен калориен дефицит. А ето как да започнеш с него.

 1. Започни плавно – само с разходка

Или по-точно – интензивни 30-минутни разходки с бърза, бодра крачка, които да правиш между 3 и 5 пъти седмично.

С тях ще позволиш и на мускулатурата, и на дихателната си система да влязат постепенно в ритъм, да се разработят и да се подготвят по-добре за предстоящото физическо натоварване, на което смяташ да ги подложиш в програмата си за бягане.

 1. От разходка – към интервална тренировка

Това са тренировки, при които редуваш нискоинтензивно с по-високоинтензивно натоварване. Или по-точно – ходене и бягане.

Така ще изградиш издръжливост и подвижност, като в същото време ще сведеш до минимум риска от болежки, наранявания и претоварване в следствие на физическата активност.

На практика тренировката ще ти представлява редуване на ходене и бягане, като за начало по-голямо време от нея ще прекарваш в ходене, но постепенно това ще се промени и ще започнеш да бягаш все по-дълго.

Например, може да започнеш с интервали от минута бягане, следвана от 2 минути ходене, които да повтаряш за определен период от време (да кажем, 15-20 минути), докато тече тренировката ти.

 1. Работи върху издръжливостта си

В първите седмици от подготовката ти, трябва просто да се фокусираш върху издръжливостта си. Или с други думи – да бягаш толкова дълго, колкото можеш. Без значение точно колко километра са това, с каква скорост го правиш и колко калории гориш.

И чак след като започнеш да бягаш за продължителни периоди от време, без да спираш за глътка въздух, можеш да започнеш да следиш и скоростта, и пробега си.

 1. Подобри тренировъчната си техника

Макар, че бягането е натурално движение и всеки може да го прави под някаква форма – ако искаш да извлечеш максимални ползи от тази кардио тренировка и да я правиш наистина ефективно и безопасно – трябва да обърнеш внимание и на техниката си на изпълнение, като при всяко друго физическо упражнение:

 • Поддържай спокойна, изправена стойка, с лек наклон напред;
 • Отпусни раменете, без да ги стягаш или присвиваш;
 • Поддържай естественото движение на ръцете при бягане, като ги движиш свободно напред/назад, с присвити на 90 градуса лакти;
 • Погледът е напред, а не надолу;
 • Приземявай водещия крак върху пръстите или средната му част, а не върху пета;
 • Не прави голям разкрач – ходилата трябва да се приземяват под бедрата, а не пред тях;
 • За начало дишай естествено – през носа, устата или и двете, според нуждите си. Можеш да се съсредоточиш върху по-контролирани дихателни техники след като натрупаш опит и издръжливост в бягането.
 1. Превърни бягането в рутина

Всяка тренировка е най-ефективна тогава, когато се изпълнява за продължителни периоди от време. Така че ако наистина искаш да се научиш да бягаш ефективно и да поддържаш форма с тази физическа активност- трябва да отделиш нужното време в ежедневието си, за да превърнеш бягането в рутина.

Като за начало ще са ти достатъчни дори и 2-3 серии от по 20-30 минути бягане на седмица. Съвсем не отнема много време да поддържаш форма с приятен джогинг в парка.

А и с натрупването на опит и издръжливост, вероятно все по-лесно ще намираш и време, и желание за бягане. А ефектът от него ще става все по-осезаем!

В обобщение

Бягането е чудесно разтоварващо занимание, което може да подобри и физическото, и психическото ти здраве, да повиши увереността и самочувствието ти, а често и да те свърже с природата и други активни хора, с които да изградиш нови приятелства.

И макар да изглежда лесно на пръв поглед занимание, ако искаш да го превърнеш в сериозна, ефективна тренировка и да постигнеш конкретна цел, бягането все пак изисква известна подготовка. Започни постепенно, слушай тялото си и си дай нужното време да свикнеш. Резултатите няма да закъснеят!

Спорт

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “5 съвета как да превърнеш бягането в свое спортно хоби”

Leave a Reply