Европейска нощ на учените 2023 г. ще се проведе на 29 септември в цялата страна

Oct 25, 2023 Няма коментари by

Как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата ще бъде основна тема за младите изследователи в 13 локации в град София и в над 25 – в страната

Европейската нощ на учените, която се реализира в рамките на проекта SEARCH, финансиран от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт Европа“, ще се състои на 29 септември 2023 г., като има за цел да покаже разнообразието на науката и нейното въздействие върху ежедневието на гражданите по забавен и вдъхновяващ начин. Младите изследователи ще могат да посетят научните работилници, обвързани с изложението, на 13 локации в град София и на повече от 25 места в цялата страна.

Европейска нощ на учените 2023 г. ще даде възможност на децата, младите хора и семействата да се срещнат с учени, да опознаят завладяващия свят на науката в забавна и интерактивна среда, както и да открият същността на научните изследвания, науката и иновациите чрез широк спектър от научни представления, демонстрации, практически експерименти, игри, викторини, състезания, изложби, научно кино и дигитални дейности. Европейската нощ на учените е уникална възможност и за учените да се ангажират с граждани от всички възрасти, да повишат осведомеността за своите изследвания и тяхното въздействие върху обществото и да приложат на практика уменията си за работа с неспециализирана аудитория.

Централната локация за провеждане на събитията в гр. София ще бъде Mall of Sofia, намиращ се на бул. „Ал. Стамболийски“ 101-103. Събитието е отворено за всички, които са любопитни и искат да разберат повече за науката и изследванията.

Събитията на Нощта на учените ще бъдат реализирани паралелно на още 12 локации в град София. Множество срещи с науката ще има в Агробиоинститут, Бар Абордаж, Медицински университет – София, Национален етнографски музей, Национално онлайн студио, Образователен център на НЕМ и училища, Национален политехнически музей, Национален природонаучен музей, София Тех Парк, Технически университет София, Университет по архитектура, строителство и геодезия, както и Химикотехнологичен и металургичен университет.

Европейската нощ на учените 2023 г. включва и онлайн програма, която ще бъде излъчвана от 18:00 часа с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори. Студиото SEARCH на живо ще е достъпно на 29 септември на адрес: http://www.facebook.com/ResearchersBG

В над 25 локации от страната са организирани срещи с учени в изследователски институти, разнообразни дейности в училища и университети, конкурси и демонстрации на знакови публични места в градовете. Пълната програма е публикувана тук.

Проектът SEАRCH за Европейската нощ на учените се осъществява от консорциум в състав: Център за изследване и анализи, София Тех Парк, Форум Демокрит, АгроБиоИнститут, Медицински университет – Пловдив, Медицински университет – София, Технически университет – София, Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Институт по океанология при БАН, Русенска търговско-индустриална камара, Български географски портал – Географ БГ, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, както и още 15 асоциирани партньори.

Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Европейска нощ на учените 2023 г. ще се проведе на 29 септември в цялата страна”

Leave a Reply