Обединените усилия на родители и учители могат да обърнат тревожните резултати от PISA

Dec 20, 2023 Няма коментари by

Кампанията „Четем – разгръщане светове“ се бори с функционалната неграмотност, като стимулира четенето от най-ранна детска възраст

Според проучване*, проведено от фондация „Детски книги“, само 25% от родителите на деца между 2 и 6-годишна възраст отговарят, че имат ясно установена рутина за четене. Интересът към книгите се заражда в най-ранна детска възраст, затова именно ролята на родителите е ключова. Благодарение на книгите, децата израстват не само езиково, но и функционално грамотни, развиват емпатия, въображение и критично мислене. Кампанията „Четем – разгръщане светове“ на верига книжарници Orange и фондация „Детски книги“ подчертава важността на тази практика, стимулирайки родителите да отделят време за четене с техните малки деца.

„С кампанията „Четем – разгръщаме светове“ положихме основите на положителната промяна, но осъзнаваме, че имаме да извървим много дълъг път. Със списъка от над 500 внимателно подбрани заглавия, ние създадохме „наръчник“ на родителите, чрез който да развиват знанията и уменията на децата си от самото раждане. Колкото по-рано родителите започнат да изграждат читателските навици в децата си, толкова по-любознателни, уверени и успешни ще бъдат те не само в училище, но и в живота.“ – сподели Ния Арсениева, изпълнителен директор на верига книжарници Orange.

Основната мисия на инициативата „Четем – разгръщаме светове“ има все по-актуална и важна обществена роля, предвид притеснителните резултати, които българските деца показаха по време на международното изследване на PISA. И в трите области на изследването – четивна грамотност, математика и природни науки, половината български ученици не могат да достигнат базисно равнище на умения.

„Резултатите на 15-годишните български ученици безспорно са тревожни, но промените не би следвало да бъдат съсредоточавани единствено върху образователната среда в училище. Четенето надхвърля уменията на децата да четат самостоятелно. То зависи от възприятието им за света, от прочетените от родител на дете истории, от споделения опит и натрупаните знания по определени теми още преди училище.“ – споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

Националната кампания „Четем – разгръщаме светове“ има за цел да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Освен че вдъхновява и мотивира децата да се впуснат в света на книгите, инициативата има и добавена стойност – 10% от продажбата на всяка книга от одобрения списък с над 500 детски заглавия, подбрани внимателно от специалисти на фондация „Детски книги“, ще бъдат дарени за дейностите на организацията. Пълния списък с препоръчани книги можете да видите тук.

* Проучването е проведено от фондация „Детски книги“ за територията на България чрез анкета с 44 въпроса, свободно достъпна онлайн. Период на провеждане: 22 май – 05 юни 2023 г. Респонденти: 1129 общо. Анкетата е валидна за родители на деца от 0 до 6-годишна възраст.

Книги

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Обединените усилия на родители и учители могат да обърнат тревожните резултати от PISA”

Leave a Reply