Издателство Колибри представя “Женската сексуалност” от Франсоаз Долто

Feb 04, 2024 Няма коментари by

На 22 декември излезе ново издание на „Женската сексуалност“ от легендарната Франсоаз Долто, една от най-големите фигури на френската и на световната психоаналитична наука.

Женската сексуалност“ (превод: Росица Ташева, Асен Чаушев, 304 стр., цена 24 лв.) е може би най-теоретичното и най-приносното произведение на Франсоаз Долто. Именно в него тя обосновава изграждането на т. нар. неосъзнат образ на тялото и осмисля мястото му в езика. Успоредно с аргументирането на тези идеи Долто проследява възникването и развитието на гениталното у жената от раждането до старостта, отделяйки голямо място на зрялата й сексуалност, на онова, което я спъва или я кара да разцъфти. Според психоанализата развитието на сексуалността изцяло се обляга на съществуването и структурата на либидото. Долто напомня, че Фройд описва различни стадии на либидната организация в психофизиологичното развитие на човешкото същество. В ранните стадии сексуалността не обслужва плодовитостта на вида, а само я подготвя чрез субективното, органично и характерово структуриране на човешкото същество, чийто все още незрял репродуктивен апарат е генитално еднополов. Що се отнася до вълненията и желанията му обаче, човешкото същество е дълбоко двуполово. Обикновено на термина женско се придава пасивният смисъл на приемането, а на термина мъжко – активният смисъл на предаването, значения, които двете понятия дължат на биологичната си организация. Но ако сексуалните нагони са или с активна, или с пасивна доминанта, либидото – в психоаналитичния смисъл на думата – е винаги активно. Предназначен предимно за специалисти, този труд би заинтересувал и всеки читател, добре запознат с терминологията и основните положения на фройдисткото учение, за развитието и осъвременяването на което Долто има безспорна заслуга.

Франсоаз Долто  (1908–1988) е едно от бляскавите имена на световната психоанализа – известна е като последовател на Фройд и съмишленик на Лакан, но се откроява с оригинален подход и интереси в областта на детската психиатрия. Уникално е чувството й за хумор, както и умението й да свежда психоаналитичната теория до съдържание, достъпно за всеки родител. В България е известна със заглавията „Основни етапи на детството”, „Когато се появи детето“, „Всичко е език”, „Да говорим за смъртта”. През 2018 г. „Колибри“ издаде „Каузата на децата” – навярно най-революционната от всички книги на френската визионерка. След големия успех на „Каузата на децата“ Долто написва „Каузата на юношите“, където продължава анализа си на съзряването на човешкото същество. А неотдавна „Колибри“ издаде „Когато родителите се разделят“ – задълбочен анализ на трудностите, изживявани от децата на разведени родители.

Книги

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Издателство Колибри представя “Женската сексуалност” от Франсоаз Долто”

Leave a Reply