Издателство Колибри представя „Голямата обиколка на Римската империя“ от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

Feb 09, 2024 Няма коментари by

Via vita est. Пътят е живот. Животът е път. Така са казвали древните римляни. Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, неособено изтънчения брит, д-р Джери Тонър.

Тази книга ще ви даде знания за народите, техните обичаи и минало, както и за места, прочути със своята красота, история или особености. „Голямата обиколка на Римската империя“ (превод: Паулина Мичева, 304 стр., цена: 23 лв.) е своеобразен туристически справочник за древния свят. В него ще откриете не само описания на забележителности, но и разсъждения за митологията и историята на посещаваните места, за логистиката на пътуването, както и множество други коментари. През дългите векове на Pax Romana, периода на мир в Римската империя, пътуванията стават все по-популярни. Фалкс дава практични съвети за оцеляване по време на пътуване в Античността: как да се предпазите от пирати и корабокрушения и как да избегнете дървениците, гадната храна и досадните туристи. Дори да сте най-големият домошар, следвайки преживяванията му, ще усетите живота в Империята от първа ръка.

Трудно е да се каже дали всички подвластни на Рим народи виждали подчинението си така, както ни го представя Фалкс, тъй като за тях е останал незначителен брой източници. В по-късни еврейски писмени извори авторите им изразяват примирено омразата си към империята, която в не по-малко от три случая брутално смазва техния народ. Но мнозина християни, които би трябвало да са определено враждебни настроени към Рим, не пропускат да оценят материалните му предимства и описанието на разцвета на империята се основава на думите на Тертулиан, един от отците на Църквата. В по-късните етапи на пътуването ще се сблъскате и с други противоположни мнения, но с основание може да се твърди, че Pax Romana, римският мир, прави пътуванията по-безопасни и по-популярни. Голяма част от тях са свързани с търговията, но се наблюдава и ръст на това, което бихме нарекли туризъм от съвсем различен вид.

Д-р Джери Тонър е ръководител на Катедрата по класическа филология и култура в Чърчил Колидж, Кеймбридж. Освен научни трудове пише и популярни книги за Античността, преведени на 15 езика. Неговото алтер его, Марк Сидоний Фалкс, е благороден, макар и арогантен римлянин, споделящ с читателите преживяванията си по пътищата на величествената Римска империя.

Книги

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Издателство Колибри представя „Голямата обиколка на Римската империя“ от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър”

Leave a Reply