Фестивалът „Да поЧетем“ ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София – площад Славейков

May 16, 2024 Няма коментари by

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост.

 

Ежегодната инициатива „Да поЧетем“ преобразява емблематичния площад Славейков в нестандартна културна сцена в чест на един от най-големите празници на България – 24 май. Богатата програма от литературни, образователни и културни очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се любуваме на българската писменост и творчество.

Програмата на събитието включва озвучаване на площада с аудиокниги – откъси от емблематични български произведения, красиво прочетени от любими актьори, детска надпревара по четене с разбиране, срещи със съвременни български автори, литературни четения, книжен базар, литературни обиколки, арт инсталации, вдъхновени от българското слово, детско хорово изпълнение, пощенска кутия за български приказки и творчески игри и занимания за публиката, развиващи умения за писане и творчество.

За четвърта поредна година инициативата връща книгите и словото на площада, съживявайки книжовния дух на най-емблематичното литературно място в града. Надграждайки културната програма всяка година, събитието представя съвременен и нестандартен празник на българската литература и писменост, правейки я по-достъпна и атрактивна за всички хора, независимо от тяхната възраст и интереси. Тазгодишната програма на инициативата “Да поЧетем” продължава през целия ден на 24 май, обединявайки автори, творци, експерти, бизнеси, институции и граждани в споделен празник: 

11:00 – 11:30 — Часът на приказката с Детски център на Столична библиотека.

11:30 – 12:00 — Концерт на детска вокална група ЦДГ “Брезичка”.

12:00 – 14:00 — Детска Книговище надпревара.

14:00 – 15:00 — Младите поети от “Млада метафора” и поетесата Мирела Иванова.

16:00 – 17:00 Литературна викторина с награди от Storytel, Orange и #soSofia.

17:00 – 18:00 — “Обичаме да разказваме истории” със съвременните автори Благой Иванов, Стефан Иванов и Иван Димитров.

18:00 – 19:00 — Софийските символи: Площад Славейков. Архикултурни разкази с Виктор Топалов и Здравко Петров.

19:00 – 20:00 — Пощенска кутия за приказки “Говори ми на български”.

 

През целия ден можете да посетите също:

11:00 и 14:00 — Пешеходна обиколка „Кварталът на писателите“ с Виктор Топалов от Бохемска София. (предварително записване)

12:00 и 13:00 — Посещение на литературен музей “Бележити българи” в Столична библиотека с водещ Таня Томова.

11:00 – 20:00 — Литературен базар с български произведения от книжарници Orange.

11:00 – 20:00 — Озвучаване на площада с български аудио произведения от библиотеката на Storytel.

11:00 – 20:00 — Фотодокументална експозиция „Първоучителите“ с оригинални постери на икони на Св. св. Кирил и Методий от Столична библиотека.

Ежегодната инициатива за 24 май напомня за символичната връзка на площад „Славейков“ с литературата, книгите и културния живот на столицата и го утвърждава като литературното сърце на града. Затова и част от временните инсталации на площада и събитията в програмата ще разказват за великите български писатели, творили наоколо. Събитието се провежда по инициатива на #soSofia и агенция Imp-Аct с подкрепата на Столична община, книжарници Orange, Столична библиотека, платформата за аудиосъдържание Storytel, Kaufland България и Централни хали, Книговище, Бохемска София и Historical routes Sofia.

Slide, Книги, Любопитно

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Фестивалът „Да поЧетем“ ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София – площад Славейков”

Leave a Reply