Сериалът “Игра на тронове” спечели награда за най – добър телевизионен сериал

Oct 19, 2011 Няма коментари by

Изминаха почти 10 години след първият епизод на Властелинът на пръстените. Докато чакахме Питър Джаксън да се споразумее с филмовото студио и да ги обеди, че подобна продукция не трябва и не може да е ниско бюджетна (“До там и обратно”), ние обикновените зрители, се питахме накъде ще продължи развитието на жанра. Логично много от нас се запитаха, дали ще дочакаме филмирането на книжни поредици като “Колелото на времето”. Подобен филм може би би се превърнал в гигантски сапунен сериял, с още по гигантски бюджет.

Лично аз не вярвах, че някоя от големите филмови или телевизионни компании ще се впусне в подобно приключение и то с книга, не само за която бях забравила, че съществува, но и която според автора си е невъзможно да се филмира. Въпреки, че HBO е еталон за телевизия в световен мащаб и през годините се доказа с продукции изпълнени на много високо ниво, напомням ви за RomeDeadwood…логично е, точно те да задоволят желанията на фентъзи зрителя.

И така на пазара, това лято, бяха пуснати първите 10 епизода от поредицата Игра на тронове (Game of Thrones). Шоуто е базирано на фентъзи поредицата „Песен за Огън и Лед” на Джордж Р.Р. Мартин, която спечели доста престижни награди и стана известна с безмилостното си ниво на брутализъм. Същият е и сериалът – кървъв, брутален, нагло показващ действителността, с много голи сцени и плът. Обаче най важното –  неотстъпващ и на метри от книгата.

В нета се появиха много коментари за нивото на продукцията, в която HBO влага солидна финансова инжекция – 50 милиона за 10 серии. За това аз само ще спомена, че това не е сериал, който се гледа докато чоплите семки и говорите по телефона. Сложността му изисква цялото ви внимание иначе рискувате да се загубите в задкулисните игри. Няколко сцени, събудиха в мен спомена от книгата, която съм чела доста отдавна. Това е началото на пилотният епизаод, след това затвора на “Орлово гнездо” , Валът и раждането на драконите.

По актьорският състав също може да се говори много. Истината е, че когато видях за първи път Шон Бийн, веднага го асоциирах с Властелина на пръстените. Може би това събужда очакване за нещо също толкова ужасно добро.  Но още след първият епизод бях забравила за Боромир и той за мен беше лорд Нед Старк. Останах ужасена от избора на Michelle Fairley, която изиграва лейди Старк. В моите представи това беше една нежна и крехка  (само външно) жена, с огромна любов, към издялания като от камък лорд.

“Епичните” сцени във филма са доста смешни и направо отсъстват, но въпреки това той успя да стане един от най – успешните сериали, a оценката на зрителя от IMDB е 9.1 от 10. Рейтингите на финалната серия пък поставиха рекорд и тя стана най-гледания епизод от сезона, въпреки някои опасения, че обезглавяването на Едард Старк ще причини отлив на фенове.

Може би “Игра на тронове“ е една от малкото успешни екранизации на книга. Стриктно я следва и успява с всеки един епизод да омагьоса и изненада зрителя. Накрая да остави заявак, за също толкова добър (надявам се) втори сезон. Въпреки малките си пропуски, сериалът напълно заслужи наградата за “Най-добър телевизионен сериал” на наградите Scream, която беше връчена преди няколко дни

Arts, Филми

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Сериалът “Игра на тронове” спечели награда за най – добър телевизионен сериал”

Leave a Reply