Тийн общности

 

Прочетете за най-популярните младежки общности и субкултури в БГ!

Ако искате да добавим някоя общност тук, само ни пишете и ще го направим!

 

Геймъри

Прогейминг общността в България включва различни кланове, отбори и форуми, както и няколко официални организации, занимаващи се с видеоигри, като LoL, Overwatch, Counter Strike, DotA, Starcraft, Warcraft, Pro Evolution Soccer и др. Провеждат се турнири, създават се и се разпадат отбори, страната ни излъчва национални отбори по различните дисциплини и за различните международни прояви.

Скейтъри

Това е една от най-атрактивните и динамични младежки общности. Ще ги откриете по площадите на всички големи градове по света и може би дори ще се поспрете, за да погледате техните изпълнения със скейтборди. Скейтърите привличат с желанието си да стават по-добри в това, което обичат да правят, да се учат на нови техники и да увеличават своите възможности. А най-вече – със своя свободолюбив дух и независимост!

Отаку / Манга / Аниме / Косплей

Косплей идва от Костюм и Плей (от англ. costume и play) и представлява широко развита в Япония и други страни практика за игра чрез създаване на костюми на герои от аниме или други популярни произведения. У нас тази субкултура се заражда в началото на века и днес на такива събития в София или Пловдив се събират по няколко стотин човека.

Косплей е част от по-голямо течение, включващо феновете на японската анимация (anime), комикси (manga), видеоигри и цялостната отаку култура. Тази общност се разраства с все по-бързи темпове у нас и вече наброява хиляди фенове.

ЛАРП

ЛАРП ( от англ. Live action role-playing (game)) е вид ролева игра, която напомня на импровизиран театър. Състои се в отиграване на избрани от участниците персонажи, като се използват костюми и “ оръжия”, а за място на изява обикновено се избират открити пространства (напр. паркове). При ЛАРП всяка група или клуб определя сама правила си, като е възможно да се правят препратки към някоя система за настолни РИ. Играта има силно изразен състезателен характер –бойните умения и физически качества на участниците определят изхода й. ЛАРП обединява, както свободни играчи, така и т. нар. кланове. Едни от основните български ЛАРП кланове са – Дуло, Гвардия на Арменелос, Източен вятър, Понтус и др.